Doorgaan naar artikel

Weer Spaanse bloemkool bij ZON

Weer Spaanse bloemkool bij ZON premium

Weer Spaanse bloemkool bij ZON

Bij ZON fruit & vegetables staat deze week weer Spaanse bloemkool voor de klok. In Duitsland hebben de Spanjaarden juist last van de weer wat toenemende aanvoer vanuit Frankrijk en Italië.

Sinds begin deze week staat er bij ZON fruit & vegetables weer Spaanse bloemkool voor de klok. Dat was voor Kerstmis ook het geval, maar daarna werd de bloemkool in Spanje dusdanig schaars dat er bij veiling ZON geen aanvoer meer was. ZON betrekt de bloemkool van een drietal Spaanse coöperaties.

De bloemkool die momenteel voor de klok komt, is klasse I, want alleen die kwaliteit in de sortering zessen wordt vanuit Spanje aangevoerd. Het prijsniveau lag deze week tussen 62 en 66 cent.

Duitse marktsituatie

Het aanbod aan bloemkool uit Frankrijk, Italië en Spanje op de Duitse groothandelsmarkten varieerde in januari nogal door de wisselende weersomstandigheden. Sinds begin februari begint de aanvoer vanuit Frankrijk en Italië weer vastere vormen aan te nemen. Daardoor verliest de aanvoer van Spaanse bloemkool momenteel wat terrein. Dat stelt het Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE) vast.

Matige houdbaarheid

De prijs voor Franse en Italiaanse bloemkool zat in week 5 gemiddeld over vier groothandelsmarkten nog op een niveau van €1,65 voor de zessen en €1,19 tot €1,31 voor de achten. Maar vanaf woensdag 1 februari bespeurt BLE een daling in het prijsniveau. De oorzaak daarvan is de matige houdbaarheid van het bewaarde Franse en Italiaanse product. Daardoor gingen de kolen snel in kwaliteit achteruit, met name omdat de vastheid van de schermen terugliep.

2016 tegen 2015

Op BelOrta werden op 3, 6 en 8 februari klokprijzen genoteerd van 60 tot 65 cent voor de sortering X6 EA1 MH. Voor de sortering 27FG X6 E MH was dat 88 tot 97 cent.

Bij een vergelijking van de Belgische veilingprijzen van 2015 en 2016 over de periode van half juni tot eind december, blijken de prijzen in 2016 steeds (sterk) hoger te zijn geweest. Alleen in de periode tussen half september en half oktober waren de prijzen in 2015 redelijk hoger.

Prijsvergelijking bloemkool tussen 2016 en 2015.

Prijsvergelijking bloemkool tussen 2016 en 2015.

Nederlandse winterbloemkool

Een inschatting geven hoe het de Nederlandse winterbloemkool zal vergaan is nog lastig. Zeker is dat de eerste winterbloemkolen pas zo’n vier tot vijf weken later zullen worden geoogst dan vorig jaar. Toen werden de eerste rond deze tijd al aangevoerd, mede door de zachte winter. Dit jaar heeft de koude toch zijn invloed op een (trage) groei. Her en der is er ook wat schade van de vorige periode met matige vorst Het is dan ook de verwachting dat de eerste winterbloemkool pas tussen half en eind maart gesneden zal worden. Over de kwaliteit valt nog weinig te zeggen, daarvoor kan er in de komende weken nog te veel gebeuren.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin