Doorgaan naar artikel

Veel groenten duurder in handel dan winkel door krapte

Het is een chaos voor winkels om aan voldoende vollegrondsgroenten te komen. Witlof is een uitzondering, maar lift ook mee op de prijzengekte.

Een supermarktinkoper voor een zelfstandige winkel stelt het als volgt. “We kunnen voor verschillende producten één of twee kistjes krijgen van het hoofdkantoor, ik moet zelf bijkopen bij de groothandel, maar bloemkool kan ik nu bijkopen voor € 4,45 voor een zesje, maar onze verkoopprijs is € 2,99. Dat verlies ga ik dus niet lopen. Het hoofdkantoor vergoedt dat niet.”

Niet meer bij te kopen

De problemen zijn breder. Broccoli uit Nederland is er wel, maar heeft kwaliteitsproblemen door het natte weer. IJsbergsla gaat ook een probleem geven, verwacht de inkoper. Courgette komt nu nog uit Spanje, maar de Nederlandse courgette ‘ligt in het water’, weet de inkoper. Bosuien en raapstelen zijn nog wel bij te kopen, maar raapstelen zijn ook te duur geworden in de daghandel.

Het is normaal dat de overgang van Spaanse naar Nederlands krapte oplevert, maar de extreme weersomstandigheden hebben veel plantingen in de war geschopt. Er is begrip voor bij de klanten, zegt de inkoper.

Witlof bijkopen voor 4 euro

Deze gekte raakt ook witlof. Deze aanvoer is constant en stabiel vanwege de binnenteelt. Toch zijn de prijzen net zo gek. Inkoop witlof op de daghandel is € 3,50 tot € 4 per kilo. Bij Albert Heijn ligt losse witlof in de winkel voor € 3,10 per kilo, dus ook hier is de vrije marktprijs hoger dan de winkelprijs.

Een handelaar ziet deze krapte niet één-twee-drie verdwijnen, ondanks beter weer voor de buitenteelten. Dit betekent dat witlof blijft ondersteund worden in de komende week tot tien dagen, verwacht hij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin