Doorgaan naar artikel

Vooral fruitteler verdient bij met zelfpluk

De ene teler nodigt uit nood mensen uit om te komen zelfplukken. Maar velen, vooral fruittelers, hadden de zelfpluk allang als verdienmodel ontdekt.

Deze week deden de rode bessen van Marinus Vermue in het Zeeuwse Heinkenszand het goed in de media. Kranten, nieuwssites, radio en tv maakten melding van zijn spontane, gratis zelfplukactie, om toch van zijn onverkoopbare rode bessen af te komen. Op Hart van Nederland van SBS6 hoorden we hem blij verrast melden dat de vrijwillige bijdragen van de honderden plukkers deze week hem helemaal niet tegenvielen.

Verdienmodel

Dat dergelijke oproepen via allerlei al dan niet sociale media bijna altijd tot flinke respons leiden, geeft aan dat er een verdienmodel zit in zelfplukken. Een verdienmodel in de categorie agritoerisme, dat allang door veel telers was ontdekt. Hoeveel? Dat is nog niet zo eenvoudig na te gaan. Googelen levert geen aantallen op, wel veel verschillende links.

Handig zijn verzamelpagina’s waarop je dan kunt zoeken of er eentje bij jou in de buurt zit. Zoekresultaat nummer 1 op Google – zelfplukken.nl – lijkt op zo’n verzamelpagina. Maar het blijkt de domeinnaam die succesvol is geclaimd door Van Reeuwijk Fruit & Flowers in Abbenes. Goeie actie, want het fruitbedrijf in de Haarlemmermeer komt op die eerste Google-pagina (de heilige graal in vindbaarheid, want 99% van de mensen komt nooit toe aan de tweede pagina met zoekresultaten) nog vier keer voor.

Brabant, West-Friesland en Westland

Verder op die eerste pagina nog Franken Fruit in Bergen op Zoom, waar je behalve fruit ook groente zelf kunt komen plukken. Op plek 3 staat de zelfpluktuin van de firma Broersen in Warmenhuizen, kek voorzien van de domeinnaam bybroersen.nl. En dan hebben we ook nog het tongbrekende bedrijf PlukkerijFramblij.nl in het Westlandse Monster, mooi te combineren met een dagje strand.

Zoek de boer

Google tipt onderaan die eerste resultatenpagina nog wat ‘gerelateerde zoekopdrachten’, waaronder ’zelf fruitplukken bij de boer’. Dat geeft zicht op verzamelpagina’s als lokaalenlekker.nl en zoekdeboer.nl. Ook al vatten fruittelers het niet allemaal op als een compliment wanneer je ze betitelt als ‘boer’, zullen telers met een zelfpluktuin het toch prima vinden om in dergelijke overzichten te zijn opgenomen.

Verstopt in Aardenburg

Maar ook zonder prominente plek op de eerste pagina’s van Google weet eigenlijk elke teler met een website en een vermelding bij de plaatselijke VVV (fysiek dan wel online) genoeg volk te trekken. Misschien nog wel het meest als het net iets minder warm en zonnig zomerweer is. Dat zagen we afgelopen weekend toen we een fotograaf langs stuurden bij Pluktuin Aardenburg, misschien iets minder goed vindbaar voor Google omdat de website vernoemd is naar Kikkerstad (?).

Ook weer een fruitbedrijf dat behalve zelf fruit telen ook actief bezig is met de consument en toerist. Honderden telers hebben al sinds jaar en dag een eigen winkel of op zijn minst in het seizoen een stalletje of verkoopautomaat op het erf of langs de weg. Maar als je dan toch bezig bent en het loopt al een beetje, dan breidt zich dat bijna vanzelf uit tot horeca, iets educatiefs met rondleidingen, vergaderen bij de boer, speeltuin én dus een mogelijkheid om zelf te plukken.

Superenthousiast en gastvrij

Patricia Flikweert maakte plaats voor bloemen in de boomgaard.
Patricia Flikweert maakte plaats voor bloemen in de boomgaard.

Patricia Flikweert in het Zeeuws Vlaamse Aardenburg is daar de geknipte ondernemer voor. Super-enthousiast en gastvrij heet ze elke bezoeker, groot en klein, welkom. Waar voorheen alleen maar appels en peren stonden, daar kwam ook ruimte voor bloemstroken. Nuttig voor het huisvesten van de natuurlijke vijanden van eventuele plaaginsecten die het op de bomen en het fruit voorzien hebben. Maar dus ook nuttig voor een nog mooiere en meer diverse pluktuin. Dat laatste geldt ook voor het zachtfruit dat nu ook op de Zeeuws Vlaamse zeeklei gedijt.

En behalve plukken kun je ook meedoen aan workshops boeketten maken of bloemkransen vlechten. Populaire workshops, getuige de toevoeging ‘volzet’, (Zeeuws) Vlaams voor dat er geen plek meer is voor extra inschrijvingen. Je moet er op tijd bij zijn. Of anders toch gewoon naar een andere vakantieboer. Die blijkt nooit ver weg te zijn.

En ja, je betaalt dus om te komen plukken.
En ja, je betaalt dus om te komen plukken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin