Doorgaan naar artikel

‘Voor de prijs hoef je prei nu niet te rooien’

Nu het venkelseizoen voor Geert Janssen er op zit, concentreert de Limburger zich op prei.

“In principe starten we in december met rooien, maar bij ons werken een aantal scholieren en die hebben mij in de zomer goed geholpen. Voor wat, hoort wat, daarom zorg ik ervoor dat ik nu ook werk voor ze heb. Alleen, voor de prijs hoef je het op dit moment niet te doen, want deze week is die zelfs gezakt tot onder de 30 cent per kilo”, aldus Janssen op 11 november.

Vier rassen

Poulton is het ras waar hij nu aan begonnen is, die heeft hij in twee keer geplant. Daarna volgde een planting met Vitaton en Pluston en de laatste twee plantingen zijn Harston. “De laatste gaan half april de koelcel in en die leveren we dan tot in de tweede week van juni.”

Papiervlekken

Qua aantasting door trips valt het nog mee. Papiervlekken is momenteel een groter probleem. “In Poulton zit het een beetje, maar in de derde planting zit het met name in de Vitaton. Daartegen zijn in een periode van drie weken al vier behandelingen uitgevoerd, twee keer Infinito, een keer Orvego en een keer Luna Experience. De laatste keer was afgelopen zaterdag. Ik hoop dat het nu in ieder geval tot stilstand is gebracht.”

Voor de prijs hoef je het op dit moment niet te doen, want deze week is die zelfs gezakt tot onder de 30 cent per kilo

Aanpak onkruid

Het onkruid is in de geponste prei goed onder controle. “We voeren twee of drie behandelingen uit. Eentje zo’n tien dagen na planten, dan een week later en als het nodig is twee weken later nog een keer. Met deze aanpak is onkruid op onze zandgrond geen probleem.”

Drie keer bemesten

Bemesten doet Janssen in de maanden augustus, september en oktober. “We geven dan iedere maand zo’n 200 kilo Urea Pro+S per hectare. Die meststof bevat 36% stikstof, waarvan 8,4% ammonium en 27,6% ureum. Verder zit er nog 9,6% zwavel in. In september hebben we in de 4 hectare die we het laatste rooien, de loonwerker ook nog 280 kilo patentkali per hectare laten strooien.”

Tegen de winter wordt alle prei afgedekt met Microklimadoek.

Auteur Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Janssen

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin