Doorgaan naar artikel

‘Prei rooien, ploegen en weer planten op één dag’

Op 8 april startte ze bij Genson Fresh Fruit & Vegetables in Sint-Oedenrode met het rooien van de prei voor de bewaring. “Dat was vroeger dan gebruikelijk, omdat de schotvorming dit jaar al vroeg op gang is gekomen”, stellen Marco van den Heuvel en Erik Corbijn vast.

Van den Heuvel is bedrijfsleider bij Genson Fresh Fruit & Vegetables en Corbijn Cropspecialist prei. Het bedrijf teelt prei, aardbeien en frambozen en maakt onderdeel uit van de Genson Group. Al eerder beginnen met rooien voor de bewaring dan 8 april was geen optie, omdat het toen nog (veel) te nat was. De laatste prei ging eind april de bewaring in. “Toen zat er al rond de 20 centimeter schot in. Ondanks dat we meteen terugkoelen is dat schot in de bewaring nog wat doorgegegroeid, vanwege de warme rooiomstandigheden”, aldus Van den Heuvel op 15 mei. De bewaarrassen zijn Pluston, Oslo en Volutus.

Prei minder goed houdbaar

Normaal is bewaarprei zeker zes weken houdbaar, maar dit jaar ligt dat dus anders. “We hebben al overleg gehad met onze afnemer en die snapt wat er aan de hand is. Ze gaan kijken hoe ze het kunnen opvangen tot aan de eerste oogst van de zomerprei half juni. Misschien dat wij wekelijks wat minder gaan leveren en ze prei elders bijkopen. Maar alle telers in Nederland en België zitten met hetzelfde probleem natuurlijk”, schetst Corbijn de situatie.

Geperforeerde folie

De vroege zomerprei zat bij Genson onder geperforeerde folie. “Dat geeft wat meer vervroeging dan vliesdoek. Het kan meer gaan klapperen, maar als je het goed vastlegt, valt dat wel mee”, stelt Corbijn. De planten zijn aangegoten en kregen Sporenmix voor een snelle beworteling en weggroei. “In de week van Hemelvaart is de plastic er vanaf gehaald om te schoffelen en voor de bijbemesting. Ze staan er goed op.” Voor het plastic leggen werd een bodemherbicide gespoten, de rest van de onkruidbestrijding gaat mechanisch. De rassen voor de vroege teelten zijn Floccus, Kicker, Shafton, Krypton, Puncher en Nebulus.

Puzzelen met percelen

De plantomstandigheden maakten dat het puzzelen was met de percelen. “Onze teeltplanning kan wat dat betreft de prullenbak in”, geeft Van den Heuvel aan. Op één perceel werd ’s morgens in alle vroegte gerooid waarna de grond werd bewerkt en geploegd. Aan het begin van de middag was het alweer planten geblazen… “We hadden toen geen andere keus, een dag later konden we weer op een ander perceel terecht”, vult Corbijn nog aan.

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Marco van den Heuvel (r.) en Erik Corbijn bij Genson.
Marco van den Heuvel en Erik Corbijn

Genson Fresh Fruit & Vegetables

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin