Vollegrondsgroenteteler boert goed in coronajaar

17-12-2020 | Laatste update op 28-09 | |
Buiten in de rij bij de huisverkoop vaan asperges. - Foto: Stan Verstegen
Buiten in de rij bij de huisverkoop vaan asperges. - Foto: Stan Verstegen

Het inkomen uit de teelt van vollegrondsgroente zet de groei van de laatste jaren door. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming in de land- en tuinbouw van Wageningen Economic Research (WER).

Op de 775 vollegrondsgroentebedrijven ramen de Haagse rekenmeesters van Wagingen UR met gemiddeld ruim € 94.000 per onbetaalde arbeidsjaareenheid een inkomensstijging van gemiddeld ruim 50%.

Dat die ramingen in de vollegrond nogal eens flink moeten worden bijgesteld, blijkt overigens wel uit het feit dat de uiteindelijke inkomensberekening van vorig jaar uiteindelijk € 17.000 lager uitviel dan de raming van € 78.000. De raming van 2018 werd vorig jaar uiteindelijk juist flink omhoog bijgesteld, van € 43.000 naar € 75.000.

Bron: Agrimatie

Bron: Agrimatie

Meer via supers en huisverkoop

De vollegrondsgroentetelers hebben relatief goed kunnen profiteren van de door corona gestegen omzet in het supermarktkanaal. Bedrijven met directe groenteverkoop in een eigen winkel wisten zelfs nog meer te plussen in coronajaar 2020.

Dat laatste is een verklaring voor het feit dat ook aspergetelers een goed jaar achter de rug hebben. Aanvankelijk werd gevreesd voor een desastreus effect van de sluiting van de horeca precies in de piekperiode voor het witte goud. Maar de sterk toegenomen huisverkoop maakte dit effect meer dan goed. Ook een hogere vraag vanuit de Nederlandse en Duitse retail vanaf Pasen was goed voor de inkomens.

Aardbeien in de lift

WER neemt in de cijfers voor de vollegrondsgroente ook de resultaten van aardbeienbedrijven mee. Bij dit gewas zorgde een goede vraag in combinatie met een krap aanbod op de Noordwest-Europese markt voor een hogere middenprijs dan vorig jaar. Net als bij asperges profiteerden aardbeientelers van fors meer afzet in de huisverkoop.

Lees ook: ‘22 ton extra asperges verkocht aan consumenten’

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer