Doorgaan naar artikel

Ik wens een droge januari en saai 2024

Wat wens ik u en mezelf toe komend jaar: een droge januari. En dan heb ik het over het weer en niet over een maand zonder alcohol.

De donkere dagen, het druilerige weer en het feit dat ik (hopelijk) weer een jaar ouder word in januari zijn al erg genoeg. Dus voor mij het liefst een januari mét een lekker drankje, veel zonnige dagen en weinig regen.

Dat zou echt een goede start zijn van een verder hopelijk heel erg saai jaar. Dat wens ik jullie namelijk ook toe. Een heel saai 2024. Na vier extreme jaren met een pandemie, oorlogen, extreme inflatie en vele andere uitdagingen, hoop ik op een jaar waarin het niet te warm, te nat of te droog is.

Ik hoop dat het zo saai wordt dat zelfs de talkshows op de televisie er mee stoppen

Een jaar waarin kosten gelijk blijven, waarin we minder extreem geweld zien in de wereld, mensen weer normaal doen tegen elkaar op de sociale media, een jaar waarin er geen epidemieën ontstaan en waarin de overheid iets meer voorspelbaar is. Ik hoop dat het zo saai wordt dat zelfs de talkshows op de televisie er mee stoppen, omdat er niks meer is om eindeloos over uit te weiden en in herhaling vallen.

Meer wensdenken dan vooruitdenken

Toch vrees ik dat dit meer wensdenken dan vooruitdenken is. Geopolitieke onrust, economische onzekerheid en extreem weer lijken normaal te zijn geworden. Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven blijken over het algemeen echter goed te gedijen onder deze onzekere en onrustige omstandigheden.

Wageningen Economic Research presenteerde net voor het jaareinde de inkomensramingen voor de Nederlandse land- en tuinbouw over 2023 en die waren over vrijwel de gehele linie erg positief. De rentabiliteit in de totale agrarische sector (opbrengsten gedeeld door kosten keer honderd) lag in 2023 op 107. De vollegrondsgroentesector komt uit op 110, de fruitteelt op 103 en de glasgroentesector op 119. En dat tijdens die allesbehalve saaie omstandigheden in 2023.

De besten kunnen in ieder klimaat een topprestatie neerzetten

Achter dit gemiddelde schuilen natuurlijk wel zeer grote verschillen tussen bedrijven. Dat zien we ook in de cijfers van onze klanten. Maar er is zeker een aanzienlijke groep tuinbouwbedrijven die goed presteert als de omstandigheden uitdagend zijn. Waarschijnlijk is het zo dat de beste ondernemers, sporters, politici, werknemers en zelfs talkshowpresentatoren in ieder klimaat een topprestatie neer kunnen zetten.

Dus misschien moet ik jullie toch maar geen saai jaar toewensen, maar alleen een droge januari.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Cindy van Rijswick

analist groente en fruit bij Rabobank Research Food&Agribusiness

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin