Doorgaan naar artikel

Vier SDE+-aanvragen geothermie

Een deel van de 3.200 zonnepanelen op het dak van het koelbedrijf van Ronald Kalter. "Opslag zonnestroom zou goed passen."

Een deel van de 3.200 zonnepanelen op het dak van het koelbedrijf van Ronald Kalter. "Opslag zonnestroom zou goed passen."

In het voorjaar van 2017 zijn vier aanvragen voor geothermie gedaan voor maximaal € 306 miljoen subsidie. Dat is 4% van het aangevraagd budget van € 7,1 miljard.

Dat blijkt uit een overzicht van de subsidieaanvragen voor de stimuleringsregeling Duurzame Energie, dat RVO.nl openbaar heeft gemaakt. In de voorjaarsopenstelling in 2016 waren dat nog dertien geothermie-aanvragen. In de najaarsopenstelling in 2016 werd één aanvraag gedaan voor geothermie. Het aantal van vier aanvragen ligt in lijn met de jaren 2015 en 2014 toen respectievelijk zes en vijf aanvragen binnenkwamen over het gehele jaar. Overheden en bedrijfsleven willen een snellere groei van het gebruik van aardwarmte.

Eerste fase aanvragen

De openstelling kent drie fases. In de eerste fase (tot 9 cent/kWh) is dit jaar ruim € 1,4 miljard aangevraagd, met name voor projecten in de categorieën windenergie op land en geothermie. Andere fases kennen een hoger ondersteuningsbedrag.

Overtekend

In de voorjaarsronde voor de SDE+-regeling is € 6 miljard beschikbaar voor de stimulering van duurzame energieproductie. In totaal werden 4.673 aanvragen ingediend met een aangevraagd budget van in totaal € 7,1 miljard. Het kabinet heeft als doelstelling om in 2020 14% hernieuwbare energie en in 2023 16% hernieuwbare energie te realiseren. De meeste aanvragen waren voor zonnepanelen; 4.484 aanvragen, met een totale waarde van € 3,2 miljard.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin