Doorgaan naar artikel

Na duur gas rekenen telers opnieuw aan aardwarmte

Bij aardwarmteproject Wippolderlaan zijn eerste warmtecontracten getekend. Telers zijn afwachtender over geothermie door het dure gas.

De bestuursleden van Warmtecoöperatie Wippolderlaan hebben als eerste het warmteleveringscontract voor aardwarmteproject Wippolderlaan getekend. Zij hopen op snelle navolging van andere leden van de coöperatie. ‘Alleen als zij ook op korte termijn de overeenkomst tot de levering van aardwarmte ondertekenen, kan het aardwarmteproject binnen de deadline van de subsidie duurzame energie (SDE+) gerealiseerd worden’, stellen de warmtecoöperatie en ontwikkelaar ETP in een persbericht.

Plaatje verandert niet

Wat betekent dat? Tarek Hopman, projectleider aardwarmte bij ETP, ziet dat telers soms een afwachtende houding aannemen. Door de koppeling van de gasprijs en SDE++ steun denken telers dat het plaatje voor aardwarmte verandert, maar dat hoeft niet het geval te zijn. “De gasprijzen voor 2024 zijn nog niet anders dan toen Trias Westland van start ging. Omdat dit project in 2024 warmte gaat leveren, hoeft dit dus nog niets essentieels te veranderen aan het businessmodel.” Komende maandag 11 oktober houden ETP en de warmtecoöperatie een digitale informatiebijeenkomst met deze boodschap.

Uitstel niet gewenst

Hopman verwacht niet dat de komende drie maanden minder contracten worden getekend, waardoor het project mogelijk niet doorgaat. Uitstel is ook ongewenst. ETP plant een treintje met andere projecten als Maasdijk, waardoor de kosten van boring gedrukt worden. Immers, de boormaatschappij kan veel kosten voor transport besparen. Het aardwarmteproject mikt ook op verwarming van huizen, wordt gekoppeld aan andere systemen en draagt daarmee bij aan het grote warmtesysteem Warmtesysteem Westland.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin