Doorgaan naar artikel

Verwarring interventie groente na brief Dijksma

Image

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft in een kamerbrief de huidige steunmaatregelen voor groente en fruit afgezet tegen de maatregelen uit de Ehec-crisis.

Daaruit concludeert ze dat telers tijdens de EHEC-crisis hogere maximale steunbedragen ontvingen voor interventie.

Dijksma vergeet daar echter de hogere steunbedragen voor verstrekking via voedselbanken te benoemen. Daarvoor liggen niet alleen de bedragen hoger dan voor verwerking tot veevoer via gewone interventie, maar wordt ook meer vergoed door de Europese Commissie, waaronder transportkosten.

De koepel voor afzetorganisatie DPA weet ook niet waarom de tarieven in de brief niet vermeld staan. De hogere bedragen gelden misschien voor een kleine productstroom; immers, de voedselbanken zullen niet tonnen tegelijk kunnen uitdelen, maar de route wordt al wel gebruikt door fruittelers, weet DPA. Ook Zaltbommel heeft al paprika aangeboden bij de voedselbanken. Voor gewone interventie zijn de steunbedragen wel lager.

Prijzen

Volgens Dijksma is het maximale steunbedrag voor paprika nu 30 cent tegen 44,4 cent via het noodfonds in 2011. Maar in de Staatscourant schreef Dijksma eerder deze week dat de vergoeding voor verstrekking via voedselbanken nu 44 cent is. Die publicatie in de Staatscourant is geldend, laat haar woordvoerder nog wel weten, die geen verklaring kon geven voor het ontbreken van de informatie in de kamerbrief.

In de brief stelt Dijksma dat de EHEC-crisis op een eerder moment in het seizoen uitbrak voor glasgroenten. De marktprijzen lagen daardoor op een hoger niveau. De Europese Commissie heeft daar bij het vaststelling van de steunbedragen rekening mee gehouden. De SGP had om die brief gevraagd tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer dinsdag.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin