Doorgaan naar artikel

‘Komkommerteelt van ene crisis naar de andere’

De omzet van de winterteelt komkommers is niet zo goed als vorig jaar, maar gelukkig stukken beter ten tijde van de Ehec-crisis.

We zijn nu zo’n beetje aan het eind van de winterteelt en maken ons op voor de zomerteelt. De producties zijn mij niet tegengevallen ten opzichte van verleden jaar. De geldelijke opbrengst blijft echter wel achter, maar dat heeft natuurlijk te maken met de vorig jaar gegroeide vraag naar groente, toen corona net de kop opstak.

Voor telers die Ehec ‘overleefden’ braken goede jaren aan

Ehec alweer tien jaar geleden

Het is nu alweer tien jaar geleden dat een andere gezondheidscrisis ons juist heel veel geld kostte. Doordat de Duitse autoriteiten wanhopig op zoek waren naar de bron van de Ehec-uitbraak, werd te haastig de komkommer beschuldigd. Met als gevolg dat wij als komkommertelers in een heel diepe crisis zijn beland. Er moesten toen heel wat telers met komkommers stoppen, wat voor de telers die Ehec ‘overleefden’ juist een reeks van goede jaren inluidde. Tot 2020 hebben we het daardoor als teler van komkommers eigenlijk gewoon goed gehad.

Extra hectares niet bevorderlijk voor goede marktprijs

Maar de laatste tijd moeten we in de komkommerteelt rekening houden met kwekers in andere teelten, die virussen niet meer onder controle kunnen krijgen. Die worden door de instanties kritisch gevolgd en kijken dan maar naar de komkommerteelt als alternatief.

De extra hectares die er daardoor kunnen komen, helpen niet mee om de vrije marktprijs hoger te krijgen. Terwijl dat wel nodig is vanwege de stijgende kosten, waar wij als teler mee te maken krijgen. Denk aan de energieprijs en de arbeidskosten. Al met al wordt 2021 een spannend jaar.

Lichtpuntjes seizoen 2021

Er zijn ook lichtpuntjes: corona zal op z’n retour gaan, wat weer meer reuring kan brengen. Voor sommige bedrijven die direct leveren aan de lokale markt, zijn er diverse mogelijkheden om meer omzet te genereren. Voor de grotere bedrijven moeten er fatsoenlijke afzetcontracten komen die recht doen aan het verdienmodel van de bedrijven, zodanig dat er volgend jaar ook weer komkommers gezet kunnen worden.

Share this

Afbeelding
Willem Doorn

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin