Doorgaan naar artikel

‘Verdienen aan de oorlog’

De een zijn dood, is de ander zijn brood. Een hagelbui die de teelt van de buurman verpest, kan goud voor jou zijn.

Zo ook zijn er altijd mensen die geld verdienen in tijden van een crisis. De mondkapjesdeal is wellicht een heel sprekend voorbeeld. Dit kan zeer doen voor diegenen die getroffen zijn, maar lijkt wel een wetmatigheid. Hoever ga je hierin? Daar komt het moreel besef bij om de hoek kijken, een stukje ethiek.

Doorrekenen

In de zachtfruitsector is er beperkt of geen CO2 beschikbaar, of wel beschikbaar maar tegen torenhoge prijzen, gascontracten lopen af eind van het jaar, of zijn al variabel, kunstmest is duurder, en zo nog meer zaken. Ook de elektriciteitskosten. Vooral bij de plantenkwekers en de koelbedrijven speelt dat nu een grote rol. Deze zullen doorgerekend gaan worden aan de teler, die de planten gaat kopen of al besteld heeft.

Wat reken je door bij de kostprijs van de koelkosten voor de plant?

Voorheen varieerden de koelkosten tussen de 3 en 5 cent per plant. Dat kan het dubbele worden of zelfs meer. Ook hier geldt, welk contract ligt er onder voor de koelende partij en hoe is zijn elektriciteitsvoorziening geregeld? Een deel heeft al geïnvesteerd in zonnepanelen of zal dit gaan doen. Een investering die terugverdiend moet worden, maar nu wel graag binnen een zeer kort tijdsbestek. Welke kosten hang je hieraan vast? En wat reken je door bij de kostprijs van de koelkosten voor de plant? Puur zakelijk is dit snelle winst en jouw voordeel in de eerder gedane investering.

Toch belde onlangs iemand mij en gaf aan in dubio te zitten, zijn morele besef zegt hem dat hij eigenlijk niet wil verdienen aan de oorlog.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Klaas Walraven

senior adviseur en manager Team Aardbeien bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin