Doorgaan naar artikel

Uitgaan van eigen kracht

Dit kabinet komt geld halen bij de glastuinbouw.

Prinsjesdag-maatregelen maken een einde aan kleinere en middelgrote familiebedrijven. Voor zeker de helft van onze telers wordt het onrendabel om zachtfruit te telen. Waar energiekosten tot soms vijf keer stijgen, kunnen ze beperkt aan de consument doorberekend worden. Afschaffing van het tuinbouwtarief en inperking van de wkk-inputvrijstelling remt met name klimaatkoplopers in het telen van gezond Nederlands zachtfruit. Gezonder eten en een groenere omgeving wordt voor burgers nog onbetaalbaarder en telers eindigen in de rode cijfers. Waarom?

Vindingrijker en welvarender

Mondiale bedreigingen als het gat in de ozonlaag, massale hongersnood en catastrofale milieuvervuiling hielden een halve eeuw geleden ook velen bezig. Dat die problemen ons niet meer de stuipen op het lijf jagen, is omdat ze zijn opgelost met vernuftige technieken, zonder aan welvaart in te boeten. Zeker, klimaatopwarming is omvangrijker dan toen het gat in de ozonlaag, maar we zijn nu ook veel vindingrijker en welvarender. De beste bescherming tegen natuurgeweld – of dat samenhangt met klimaatopwarming of niet – is economische ontwikkeling en groei. Daarmee kun je dijken aanleggen, stevige huizen bouwen, airco’s installeren en infrastructuur verbeteren. Zelfs in de rijkste landen noemt slechts 1% van de bevolking klimaatopwarming als ‘belangrijkste uitdaging’, ver na inflatie en economie.

Toch gaan klimaatactivisten uitgerekend nú harder en voller in actie en weigeren dat goede nieuws onder ogen te zien

Elektrische auto’s, zonnepanelen en batterijen worden spectaculair goedkoper. In steeds meer landen daalt de CO2-uitstoot; waar we leken af te stevenen op 5 graden opwarming, is dat nog ‘slechts’ 2 tot 3 graden. Nog steeds zorgwekkend, maar een enorme vooruitgang. Toch gaan klimaatactivisten uitgerekend nú harder en voller in actie en weigeren dat goede nieuws onder ogen te zien. Asfaltplakkertjes op de A12 roepen dat de wereld vergaat, al dan niet vanuit hun oprechte overtuiging. Maar dat betekent niet dat wij moeten luisteren. Al helemaal niet als ze onzalige oplossingen voorstellen: dát zou pas een mondiale ramp zijn.

De mensheid zal het klimaatprobleem oplossen door vernuftige innovaties en vindingrijkheid. Daarvoor is groei en innovatie broodnodig. Politiek, twijfel hier geen seconde aan! Laat de sector zelf het heft in handen nemen en haar innovaties om fossielvrijer te worden doorzetten! Dat doe je niet door eenzijdige maatregelen af te kondigen, zoals op Prinsjesdag.

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin