Doorgaan naar artikel

Reputatie van onze sector

Carnaval ligt alweer een week achter ons bij het schrijven van deze column. Ik geniet na van de trots waarmee zo’n mooi feest wordt gevierd en hoe carnavalswagenbouwers vol trots hun ‘product’ tonen aan het publiek.

Die trots voel ik ook iedere dag voor onze sector. Zo ben ik trots dat ik deze weken mee mag schrijven aan een EU-promotiecampagne voor zachtfruit. Onze mooie producten: aardbei, braam, framboos en bessen verdienen een prominentere plek bij vooral jongvolwassenen (18-45 jaar). De zachtfruitconsumptie in deze leeftijdscategorie ligt namelijk (ver) onder de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zachtfruit.

Zegt die meneer of vrouw in die functie dat nu echt?

Soms zijn er dagen dat ik dingen even op me moet laten inwerken. Niet dat ik ze niet snap, maar meer van ‘zegt die meneer of vrouw in die functie dat nu echt?’ Ja, Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, zei het echt: “Dat betekent dat we eigenlijk een einde zouden moeten maken aan economische activiteiten die onder de werkelijke kostprijs produceren.” Hij noemde in het programma Buitenhof ook met naam en toenaam de glastuinbouw.

Het nut van de aardbeienteelt in kassen

Ook in De Groene Amsterdammer van eind januari trok de passage van hoogleraar arbeidsmigratie Tesseltje de Lange over het nut van de aardbeienteelt in kassen mijn aandacht: “In de aardbeikassen, waarin het hele jaar door wordt geproduceerd, werken veel Europese arbeidskrachten, die ook ergens moeten wonen. Je kunt er ook voor kiezen alleen aardbeien in het seizoen te telen. Als die kassen verdwijnen, komt er woonruimte vrij, bijvoorbeeld voor verpleegkundigen, en ook land waar weer gebouwd kan worden. Dat zijn keuzes. Ikzelf vind zorg belangrijker dan het hele jaar door aardbeien.”

We moeten de maatschappij blijven uitleggen hoe de sector werkt aan haar toekomstbestendigheid

U zult begrijpen dat een gesprek met beide personen noodzakelijk was. Onze voorzitter en de directeur van Glastuinbouw Nederland hebben een constructief gesprek gehad met de president van DNB. Eindconclusie van Klaas Knot na het gesprek: “De Nederlandse glastuinbouw en de waardeketen waar de sector een schakel in is, zijn onderdeel van de economie van Nederland.” We zijn blij dat Knot het economisch belang van de glastuinbouw nu erkent. Een aantal leden van de Landelijke Commissie Aardbei heeft een gesprek met Tesseltje de Lange gearrangeerd op het bedrijf van Brookberries.

Kortom we moeten de maatschappij blijven uitleggen hoe de sector werkt aan haar toekomstbestendigheid. Gelukkig mag ik dat ook iedere dag doen. Daar ben ik trots op!

Share this

Afbeelding
Henny van Gurp

netwerkcoördinator zachtfruit en programma-manager Kennis in je Kas bij Glastuinbouw Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin