Doorgaan naar artikel

Korte dagen

Nat en koud en ook nog eens vroeg donker; er is momenteel niet veel aan buiten. Maar het meeste werk is toch op het land: snoeien en percelen rooien en klaarmaken om weer te planten, de afgedragen bramen in de potten opruimen. En binnen natuurlijk de bessen uit de bewaring sorteren en verpakken.

Het loopt goed door met de vraag en de kwaliteit is ook beter dan verwacht. Er is tijdens de oogst best wat water gevallen en dan is het maar de vraag hoe de kwaliteit zich houdt. Ik hoor de handel wel praten over de prijzen, maar reken zelf maar eens uit wat de kostprijs is en dan zal je wel schrikken. De minimumlonen stijgen erg hard en de productiviteit neemt zeker niet toe. Deze prijzen lijken misschien hoog, maar dit hebben we hard nodig om uit te komen. Ik hoop dan ook dat iederéén goed rekent want dan kan je de verkoopprijs ook verklaren.

Er is tijdens de oogst best wat water gevallen

Tekorten

Ook zijn er minder kilo’s dan andere jaren, maar dat hoor ik over de hele agrarische sector. Van aardappelen tot blauwe bessen en ook in heel Europa. De druiventeelt in Italië was 3 weken eerder klaar en had 30% minder geoogst. Maar ook aan blauwe bessen, frambozen en bramen is overal tekort. Er zijn veel misoogsten in Zuid-Europa en Marokko. Ik kan dat moeilijk rijmen met allerlei acties die je ziet in de winkels en supermarkten. 3 dozen frambozen voor € 5. Ik weet niet waar die vandaan komen, maar dat klopt ergens niet. Daar wordt ergens veel geld verloren, al weet ik niet precies waar.

Dagen worden weer langer

Maar goed. Nog een weekje en dan gaan de dagen weer lengen en komen de feestdagen eraan en kunnen we het jaar gaan optellen. Wij wensen iedereen weer een hele fijne kerst toe en een heel mooi nieuw jaar met nieuwe kansen en uitdagingen voor 2024.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin