Doorgaan naar artikel

Venkel

‘Die paar zonnige dagen komen als geroepen’

Maatschap Timmermans in Ittervoort had er in week 12 al zes plantingen venkel in zitten. “Onze hoofdmoot zit in de eerste 6 tot 7 weken van het seizoen, zo veel mogelijk voor de grote hausse.” Dat plantwerk gaat tot op heden soepeltjes, stelt Jos Timmermans vast. “Alleen voor de eerste planting was de grond net aan.” Die eerste venkel ging op 12 februari de grond in, en als alles mee zit kan die rond half mei geoogst worden. Het ras is Solaris dit wordt bijna het hele seizoen gebruikt. Alleen hartje zomer wordt uitgeweken naar een minder schotgevoelig ras.

Veel schietgebedjes plegen
In deze fase is het de kunst om vorstschade te voorkomen, en om het gewas aan de groei te krijgen en te houden. Wat die vorst betreft is het vooral een kwestie van veel schietgebedjes plegen. “Het is een gokteelt.”
Tot nu toe lijken de meeste plantingen de vorst aardig te hebben doorstaan. “Een planting oogt momenteel wat moeizamer, maar dat kan nog bijtrekken. Wel zie je dat de planten wat moeite hebben met inwortelen, door een gebrek aan temperatuur. Het huidige zonnige weer komt daarom als geroepen, want daarmee breng je snel extra warmte.”
Het open weertype is ook wel schraal, dat is wel een punt van aandacht. “Het is niet voor niets dat we al twee keer beregend hebben. Er zijn collega’s die daar in deze fase nog vanaf zien, wij denken dat dit een goede maatregel is. We blijven regelmatig onder de bedekking kijken en handelen als daar aanleiding toe is.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin