Doorgaan naar artikel

Nieuwe betrouwbare knolvenkelrassen zomerteelt

Nieuwe betrouwbare knolvenkelrassen zomerteelt

Nieuwe betrouwbare knolvenkelrassen zomerteelt

Knolvenkelrassen Dragon en E68F.0090 zijn minder schotgevoelig dan het ras Solaris. Dat bedreigt de positie van Solaris als standaardras in de zomer, aldus onderzoekers van Inagro in Rumbeke-Beitem en het proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver.

Op twee locaties werden in 2016 de rassen Antares, Dragon, Gemini en Solaris (Bejo) en E68F.0090 met elkaar vergeleken. De zaai viel op 11 mei, de oogst was op 2 augustus (zandleem, Inagro) of op 4 en 8 augustus (lemig zand, Sint-Katelijne-Waver).

Met name Dragon en E68F.0090 werden in een het decembernummer van Proeftuinnieuws aangemerkt als interessante alternatieven voor Solaris. Sterke punten lijken hun oogstzekerheid, goede sortering en bolvorm. Kanttekening daarbij is dat deze positieve eigenschappen nog wel bevestigd moeten worden in een volgende teeltproef.

Eigenschappen

Antares: groeikrachtig, opgericht, iets minder aantrekkelijke bolvorm (hoog/plat), soms wat bruine rand (met name Sint-Katelijne-Waver), oogstzeker, mooie productie.

Belleto (Clause): mooie ronde bollen, productie en sortering matig.

Dragon: oogstzeker (goed schotresistent), soms bruine rand en barsten bij te late oogst (Sint-Katelijne-Waver), hoge productie, goede sortering.

E68F.0090: goed schotresistent, sterk tegen smet en bruinrand, vrij gevoelig voor zijscheuten, mooie zware bollen, goede sortering, veelbelovend.

Gemini (Bejo): mooie bollen, productie en sortering matig.

Solaris: zeer groeikrachtig, sterk tegen bruine randen, zijscheuten en barsten, schotgevoelig.

Beheer
WP Admin