Prijsverloop venkel volgt dit seizoen neerslagcijfers

06-09-2016 | |
Prijsverloop venkel volgt dit seizoen neerslagcijfers
Prijsverloop venkel volgt dit seizoen neerslagcijfers

Het prijsverloop voor venkel in het afgelopen halfjaar houdt grofweg gelijke tred met de hoeveelheid neerslag, met de eerste week van juli als voorlopig ‘hoogtepunt’.

De piek, met prijzen van dik boven de euro, ontstond in de eerste week van juli na een aantal weken waarin er geen einde leek te komen aan de opeenvolging van felle regenbuien. Vervolgens werd Zuidoost-Nederland op 30 juni getroffen door ongekend felle hagel, op veel plekken met veel schade tot gevolg.

Zo krachtig als het prijsniveau daarna nog even doortrok, zo vlot zakte het in de tweede helft van juli weer in elkaar. De huidige klokprijzen liggen op een niveau van circa 60 cent per stuk. “Gewoontjes, maar je kunt het in deze tijd van het jaar ook slechter treffen”, wordt door verschillende telers opgemerkt. Vorig week leek het inderdaad even uit te draaien op ondermaatse prijzen, toen met prijzen rond de 40 cent. “Dat was tijdens die bloedhete dagen, ik schrijf ook dat toe aan de weersomstandigheden”, aldus een van de telers.

Minder aanvoer

De nu weer oplopende prijsvorming gaat hand in hand met wat minder aanvoer, als gevolg van de moeilijke zaai-omstandigheden bij ter plaatse zaaien in juni. Dat was ook een gevolg van de al aangehaalde regen. Het zorgt er al met al voor dat telers die tot nu toe continu kunnen leveren waarschijnlijk afstevenen op een fraai seizoen. Voor degenen met verzopen venkel geldt dat laatste hoogstwaarschijnlijk niet.

Supermarkten zijn behoorlijk gelijkluidend als het over de schapprijs voor venkel gaat: AH en Plus vragen 99 cent per stuk, bij Jumbo kost een venkel 98 cent.

Verwachting: gunstig

Klik hier voor het verloop van de klokprijzen van venkel.

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt


Beheer