Doorgaan naar artikel

Venkel

‘Veranderingen in de planning komen nooit gelegen’

Geert Janssen in Blerick stond tijdens zijn vorige bijdrage aan deze rubriek op het punt om vader te worden. Zoon Teun werd op 19 april gezond en wel geboren, met een keizersnede. “Verder gaat het van een leien dakje.”

Sprake van schot
Op 13 juni oogstte Janssen zijn eerste venkel van de planting van 28 maart. Ook op 14 en 15 juni werd geoogst. De oogst gaat in eerste instantie de koelcel in, waarna die wordt verwerkt. Deze handelswijze hangt samen met het feit dat er in enige mate sprake is van schotvorming. “Als we ze laten staan, wordt het alleen maar erger.” De knollen zijn verder van prima kwaliteit; ook de vorm laat weinig te wensen over. De oogst is eerder gestart dan vorig jaar. “Het komt ons nu dus niet uit, want we zijn ook volop bezig met het planten van prei. Maar ja, veranderingen in de planning komen nooit gelegen.”

Gat in planning
Tussen de oogst van de vroege planting en de eerste zaaisels verwacht Janssen een gat van zo’n drie weken. Hoe de situatie rond schotvorming op die percelen is, moet hij nog even afwachten. “Het eerste gezaaide gewas heeft geleden van de vorst, terwijl het toch was afgedekt met vliesdoek. Maar er valt op dit moment nog weinig van te zeggen. Als er schot inzit, wordt het dezelfde handelswijze; dan gaan ze eerst de koelcel in.”

Goede opkomst
De onkruidbestrijding met 180 milliliter Centium per hectare heeft op een ontsmet perceel goed uitgepakt. Op een ander perceel was dat wat minder en dat maakte mechanisch en daarna nog handmatig schoffelen noodzakelijk. De opkomst van de zaaisels zijn goed, mede door een of twee keer te beregenen net na het zaaien, maar dat was bij de zaaisels van de afgelopen weken niet meer nodig. “We hebben hier ruim voldoende regen gehad.” Op een perceel waar het rond de opkomst van het zaad stevig waaide, valt de opkomst wat tegen. “Daar zijn we 5 tot 10 procent kwijt geraakt, maar gelukkig wel aardig verdeeld over het perceel. De rest van de venkel groeit normaal uit.

Half juli de laatste
Janssen had er vorige week 12 zaaisels inzitten en had nog 4 hectare te gaan. “Half juli zaaien we de laatste. De te zaaien oppervlaktes worden wat groter, want geleidelijk groeit het allemaal wat langzamer.”
Net met de oogst begonnen, heeft Janssen nog niet zo’n zicht op de afzet. “Maar deze week valt het bij ZON fruit & vegetables wat tegen met ongeveer 40 cent per kilo.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Janssen

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin