Doorgaan naar artikel

Venkel

Image premium

Het staartje was niet waar we op hoopten’

Jos Timmermans in Ittervoort oogste in week 39 zijn laatste venkel van dit seizoen. “Prijstechnisch was het helemaal niets met prijzen van 20 tot 25 cent per kilo. Dat is gewoon te weinig. Dat speelt al sinds begin september. In de zomer was het nog redelijk omdat de producties her en der tegen vielen. Toen heeft de prijs zich nog redelijk staande kunnen houden. Al met al hebben we over het hele seizoen behoorlijke volumes gehad tegen vrij fatsoenlijke prijzen, maar voor een echt goede prijsvorming is er kennelijk toch te veel venkel op de markt gekomen. En het staartje van het najaar was niet zo leuk als waar we op hoopten.” Gemiddeld ligt de productie over het seizoen bekeken op 20 ton per hectare. “Bij de laatste plantingen hebben we dat zeker niet gehaald, maar we hebben op een gegeven moment geoogst om er vanaf te zijn.”

Problemen met loofverbruining
Timmermans legt het hele seizoen vliesdoek over de gewassen om wildschade en afdraaien te voorkomen, maar dit najaar is dat niet goed uitgepakt. “Door de vochtige omstandigheden hebben we al vroeg last gekregen van loofverbruining waardoor we op het einde niet de maximale kilo’s hebben gehaald.” Het ras is jaarrond Solaris en het onkruid viel met Centium en schoffelen goed onder de duim te houden. Extra bemestingen waren niet nodig.

Aandacht verleggen
Timmermans verwacht dat andere venkeltelers hun aandacht wel eens kunnen gaan verleggen naar oogsten eerder in het seizoen. “Als je de bulk in het najaar hebt, kan ik me voorstellen dat je naar aanleiding van de huidige prijsvorming toch eens gaat nadenken om dat te veranderen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin