Doorgaan naar artikel

Venkel

Afbeelding

‘Er is 1,5 hectare aangevreten’

“De zaaisels 8, 9 en 10 beginnen naar elkaar toe te groeien”, stelt Maarten Claessens in Leunen vast. “En het loof begint onderin wat geel te worden. Er staat ook gigantisch veel loof op, dus onderin komt weinig licht of het verstikt of er is sprake van uitspoeling. Waar het exact aan ligt, weet ik niet.” De magere prijzen van 25 cent per kilo voor de dunnere sortering en 30 tot 35 cent voor de dikkere maakte het ook niet interessant om flink door te blijven oogsten. “Dan kun je beter een stukje overslaan en goede kwaliteit houden.”

Bijbemest vanwege wateroverlast
Op sommige percelen was bij Claessens pleksgewijs sprake van wateroverlast. “Die percelen zijn bijbemest met Chilisalpeter en ik heb een vloeibare stikstofmeststof toegediend. Beide zijn snel opneembaar en ik zie er ook het effect van.” De Chilisalpeter is door te schoffelen ingewerkt en daarna viel er nog wat neerslag, maar er werd ook zelf nog beregend om het snel actief te hebben.

Last van wild
Wildschade is Claessens een doorn in het oog. “Van de laatste zaaisels met een oppervlakte van 7 hectare is 1,5 hectare aangevreten door hazen. Er staat wel gaas rond dat perceel, maar dat helpt dus niet.” Het perceel ligt rondom in het bos, maar de schade zit tegen de verwachting in midden in het perceel. “Dat kan ik niet verklaren; je verwacht dat de randen worden aangevreten.” Hoewel er ook reeën in dat bos bivakkeren, is de schade daar niet van. “Die vreten de venkel niet aan, maar compleet weg.”

Italiaanse rassen
Bij de laatste zaaisels heeft Claessens een proef met vier rassen gezaaid, enkele van Italiaanse herkomst. “Die kunnen bij te vroeg zaaien gaan schieten. We hadden ze twee jaar geleden ook, maar toen was de zaadkwaliteit matig. Ik hoop dat er een ras bij zit dat goed tegen de koude kan, want dat zou in de late herfstteelt een mooie aanvulling zijn.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin