Doorgaan naar artikel
Afbeelding

‘Beregenen zodat het gewas zich ‘happy’ voelt’

“Op 9 mei zijn we met leveren begonnen. Dat is 14 dagen eerder dan vorig jaar”,meldt Maarten Claessens in Leunen. “Ze zijn qua knol mooi op dikte, het waren mooie planten en ze hebben geen tegenslagen gehad. Kortom, het begin van het seizoen is prima verlopen.”

Dubbel doek
De planten staan in een geul waardoor ze ook van de nachtvorsten geen schade ondervonden. “Zo vriezen ze niet vast aan het doek. Op een gegeven moment hebben we er zelfs dubbel doek overgelegd toen flinke nachtvorst werd voorspeld, maar dat hebben we er snel genoeg weer afgehaald. Het enkele doek is blijven liggen tot enkele dagen voor de oogst.”

Onkruid onder de duim
Wel werd dat doek een week of vier na planten verwijderd om te schoffelen en voor een bijbemesting. Als basisbemesting kreeg het gewas 500 kilo Entec per hectare en dat werd bij de bijbemesting herhaald. De onkruidbestrijding voor het planten bestond uit 150 milliliter Centium per hectare. Na het planten werd beregend voor een goede werking en voor de weggroei van de planten. “Op deze manier hebben we het onkruid goed onder de duim weten te houden.” Van schot is geen sprake en ook bladluizen kwamen in de geplante venkel niet voor. “In de eerste ter plaatse gezaaide hebben we wel al een paar keer met Pirimor gespoten,maar het is onder controle.”

Haspels op volle toeren
De ‘corebusiness’ van de afgelopen periode was beregenen en ook vorige week draaide de haspels op volle toeren. “We zijn nu ook begonnen met ter plaatse zaaien en dat is op lichtere gronden die door de omstandigheden snel broeierig worden. Op deze manier koelen we wat zodat het gewas zich ‘happy’ blijft voelen.” De eerste planten gingen 10 maart de grond in en op 14 maart de tweede. “Daarna hebben alles in een keer beregend.”

Italiaanse concurrentie
De afzet – die loopt via ZON fruit & vegetables – heeft nog last van de Italiaanse concurrentie. “Wij zijn vroeger en daar zijn ze door de weersomstandigheden blijkbaar langer op de afzetmarkt dan gebruikelijk. In begin waren de prijzen wel leuk met ruim 1 euro per kilo; nu zit het rond 80 cent. Je zou meer verwachten als er maar twee telers leveren op ZON, maar ‘Italië’ is de verklaring. Het voordeel van onze vroege aanvoer is wel dat ze verder ook bij ons kunnen blijven als Italië van de markt is. We kunnen zorgen voor een continue aanvoer.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Beheer
WP Admin