Doorgaan naar artikel

Venkel

‘De grondbewerking ging kantje boord’

Maatschap Timmermans in Ittervoort plantte op zaterdag 12 februari zijn eerste venkel, een week later gevolgd door zijn tweede planting. “Dat zijn gokteelten, maar wij doen dat al jaren zo en het bevalt ons goed.” Het ras is Solaris en de plantingen zitten onder vliesdoek.

Twee nachtvorsten
Timmermans ging na twee nachtvorsten in week 8 met temperaturen van -5 tot -6 graden Celsius maar even niet kijken naar zijn plantingen. “Het is zo’n beetje wat ze aan vorst kunnen verdragen, maar we bekijken over een aantal dagen wel wat voor effect dit heeft gehad.” Eventueel cyclisch beregenen tegen nachtvorstschade is op het betreffende perceel niet mogelijk en hij heeft er ook geen ervaring mee.”

Spitten en ponsen
De grondbewerking bestond uit spitten en ponsen, 1 tot 2 dagen voor het planten. “Dat ging ook maar kantje boord, maar het lijkt wel goed gelukt. Pas later blijkt of je er verstandig aan hebt gedaan om het zo te doen.” Na de grondbewerking volgt de onkruidbestrijding waarna de planten de grond in gaan. De kluitplantjes ondervinden geen hinder van het onkruidbestrijdingsmiddel in het plantgat. De bemesting bestond uit 25 kuub rundveedrijfmest per hectare. “Daar moeten ze het in eerste instantie mee doen, maar ze hebben ook nog niet veel nodig.” Gedurende de teelt wordt deze basisbemesting aangevuld met kunstmest op basis van een grondmonster.

Van GrowGroup naar BrabantPlant
De planten zijn dit jaar niet langer opgekweekt door de GrowGroup, maar door BrabantPlant in Haarsteeg. “De GrowGroup is daarmee gestopt. Er waren meer venkeltelers die daar hun planten lieten opkweken en ze zijn bijna allemaal overgestapt naar BrabantPlant. Het is even wennen, ook gezien de afstand, maar ik ben op dit moment dik tevreden over deze planten. We hebben wat ‘geshopt’ en bij BrabantPlant was de prijs/kwaliteitsverhouding gewoon het beste. Nee, goedkoper zijn de planten niet geworden!”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin