Doorgaan naar artikel

Venkel

Image premium

‘Voldoende vocht en tijdig oogsten voorkomt schot.’

Op 8 mei begonnen ze met de oogst van de eerste venkel, vertelt Jos Timmermans van maatschap Timmermans in Ittervoort. In vergelijking met vorig jaar was dat tien dagen eerder. “Sindsdien oogsten we elke dag, maar de oogstpiek zijn we al voorbij. Onze hoofdmoot zit in de eerste zes, zeven weken van het seizoen, voor de grote hausse, dus tot de tweede helft van juni. We blijven de rest van het seizoen wel gewoon aan de markt, in ieder geval tot begin oktober.”

Solaris
Het ras is van vroeg tot laat Solaris, die momenteel in tweewekelijkse plantingen wordt gezet. Bang voor schot is Timmermans niet. “Kun je voldoende water op het gewas houden en kun je op tijd oogsten, dan kun je problemen daarmee vermijden.” De kwaliteit van de bollen is tot op heden uitstekend, op één planting na, daarvan was de buitenste rok wat ruw geworden, als  gevolg van de droogte. “We hebben weken achtereen beregend, venkel is bij uitstek gevoelig voor droogteschade. Op het perceel waar de teelt deze keer staat, beregenen we met een kanon. Door de harde wind was het soms een hele klus om alles gelijkmatig nat te krijgen.

Bemesting
De stikstofbemesting bestaat uit een basisgift drijfmest, aangevuld met zo’n 80 kilo zuivere N per hectare uit Entec. “In de teelt bemesten we regelmatig wat bij, maar de meeste N komt nu vrij door mineralisatie. Onkruid is amper een probleem. Tussen het maken van de plantgaten en het plantwerk wordt gespoten met Centium. Omdat we zo veel beregend hebben, zijn die bespuitingen wonderwel goed uitgepakt. Ziekten zijn tot op heden evenmin een probleem, “die kun je later in het seizoen wel verwachten.”

Timmermans zet zijn venkel af via veiling ZON en dat is dit voorjaar vlot gegaan. “Prijstechnisch gezien is het dan ook goed geweest. Een dag of tien rond Pinksteren zat het even op zijn gat, maar nadien herstelde de prijs zich weer uitzonderlijk snel.“ Vorige week stonden er nog twee oogstbeurten op het programma, deze week ligt de productie een aantal dagen stil. “Dat is volgens planning, om ruimte te maken voor het planten van prei.’’ 

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin