Doorgaan naar artikel

Venkel

‘Achteraf hadden we geen tweede laag hoeven aanbrengen’

Geert Janssen in Blerick stond op donderdag 19 april op het punt om voor het eerst vader te worden. “Het is spannend, maar het devies is toch vooral om rustig te blijven.”

Vrij rustig is het zeker rond zijn venkelteelt. Op 28 maart werden de eerste geplant van het ras Solaris en ook werden Solaris en Orion ter plaatse gezaaid. Daarna werd nog drie keer gezaaid: een zaaisel met Solaris en Orion en twee zaaisels met Orion en Floro. “De zaaisels met Floro zijn in juni rond de langste dag oogstrijp. Daarom kies ik voor Floro in plaats van Solaris, want Solaris is schotgevoeliger.” De planting en het eerste en tweede zaaisel werden afgedekt met vliesdoek. “Het tweede zaaisel stond net 1 centimeter boven toen er nachtvorsten werden aangekondigd. Dus die hebben we toen maar afgedekt. Het derde zaaisel stond nog niet boven, dus daar was dat niet nodig.” Wel werd op de geplante venkel nog een tweede laag vliesdoek aangebracht toen nachtvorsten van 5 graden Celsius werden voorspeld. “Achteraf gezien was dat niet nodig geweest, maar liever zo dan dat je later moet vaststellen dat het wel nodig was geweest.” Het volgende zaaisel zaait Janssen begin week 17 met Solaris en Orion.

Extra schoffelen
De opkomst van alle zaaisels is naar wens, mede door een beregening kort na zaaien. Daardoor is de onkruidbestrijding met 160 milliliter Centium per hectare zoals het zich nu laat aanzien ook goed uitgepakt. Bij de geplante venkel werd het onkruid niet preventief chemisch aangepakt. “Daar schoffelen we wel een keer extra, als dat nodig mocht zijn. Dat hebben we vorig jaar ook zo gedaan en dat is ons goed bevallen.”

Perceel goed op orde
Een grondmonster voor de geplante venkel nam Janssen niet. “Op dat perceel stond vorig jaar ook venkel en die groeide goed. Gezien de gehaltes van dat perceel aan fosfaat, kalium en magnesium ga ik er vanuit dat dit ook nu weer goed komt. Het perceel is gewoon goed op orde. Daarnaast hebben we dit perceel dit jaar voor het laatst.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Janssen

venkelteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin