Doorgaan naar artikel

Veel werk, maar afzet spruitkool verloopt naar wens

De spruitenoogst verloopt moeilijker. Dit komt door een knik in de stam, die daardoor maar moeizaam door de plukkoppen gaan. - Foto: Dennis Wisse premium

De spruitenoogst verloopt moeilijker. Dit komt door een knik in de stam, die daardoor maar moeizaam door de plukkoppen gaan. - Foto: Dennis Wisse

De producties van spruitkool zijn lager dan gemiddeld, maar de prijsvorming maakt dat tot op heden aardig goed. Door het krom groeien van stammen vraagt het plukken wel veel meer werk.

De plantomstandigheden waren verre van ideaal. Daardoor zijn vrijwel alle spruitkoolrassen later geplant dan normaal. Een enkeling daargelaten, maar bij de meeste telers startte het oogstseizoen daarom zo’n twee weken later dan verwacht, veelal rond half augustus. Bij de rassen die nu aan de oogst toe zijn, uit zich dat in lagere producties, tussen 20 en 22 ton per hectare.

Lastig oogsten

Het oogsten vraagt meer werk dan gebruikelijk. Omdat op diverse percelen door de storm van begin juli veel planten omgingen, ontstond na doorgroei een knik in de stam. Hierdoor gaan de stammen maar moeizaam door de plukkoppen. Een teler spreekt van een oogstcapaciteit van maximaal 15 ton per dag, terwijl hij normaal tussen de 20 en 30 ton per dag kan oogsten.

Tekort aan B-sortering

Qua prijsvorming verloopt het seizoen naar tevredenheid. Eind augustus lagen de prijzen rond € 1,50 per kilo voor de B-sortering, in de tweede week van oktober kost die sortering tussen € 0,70 en € 0,85 per kilo. Dat de prijsvorming voor de B-sortering op dit niveau zit, heeft te maken met de lagere producties en de fijnere sortering. Hierdoor is de prijsvorming voor de fijnere A-sortering juist moeizaam, omdat er eigenlijk te veel van zijn.

Goede kwaliteit spruiten

De spruiten zijn goed van kwaliteit, hoewel dat wel meer sorteerwerk vraagt. Het kwaliteitsverlies zit hem met name in door trips, aardvlooien of wittevlieg aangetaste spruiten. Door de aanhoudend hoge temperaturen zorgt in sommige regio’s met name wittevlieg voor de nodige problemen. Dat is ook het geval in regio’s waarin wittevlieg tot nu toe niet of nauwelijks speelde.

Spruiten in de supermarkt

Bij Jumbo zijn spruiten deze week in de aanbieding voor € 1,78 per kilo. Dirk rekent € 1,98 per kilo voor ‘Hollandse kleine spruitjes’. Albert Heijn vraagt dezelfde prijs voor ‘spruitjes’. Plus telt voor ‘spruiten klein los Holland’ € 2,58 per kilo en bij Aldi kosten spruiten € 2,65.

Bekijk prijzen voor spruitkool via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin