Doorgaan naar artikel

Varend Corso eindelijk mét erkenning van Unesco

De corosboot van kassenbouwer Certhon. - Foto: Harry Stijger

De corosboot van kassenbouwer Certhon. - Foto: Harry Stijger

Het Varend Corso verwacht weer honderdduizenden toeschouwers langs de waterkanten van Westland, Delft en dit jaar ook Den Haag. Gisteren gingen de trossen los.

“De trots die je als sector met zo’n corso kunt uitstralen is geweldig. Dat zie je in de supermarkt niet.” Dat zegt voorzitter Rob Baan van Varend Corso. En de supermarkt biedt ook niet een podium met de erkenning als Unesco Immaterieel Erfgoed, zoals de Nederlandse corsotraditie inmiddels wel heeft.

Na twee coronajaren zonder corso is gisteren de 23ste editie van dit zomerse evenement van start gegaan. De deelnemers, schippers, vrijwilligers en organisatie varen tot en met zondag door en rond het Westland. Een stralende zon, heerlijke muziek, dans en natuurlijk wonderschone corsoboten, maakten het Varend Corso Westland op de eerste dag al direct een succes.

“Als ik keek naar de koppies aan de waterkant, dan zag ik beleving en blijdschap. Iedereen was aan het genieten”, zegt Rob Baan, die na de officiële opening met zijn eigen boot van Koppert Cress meevoer naar Maassluis. “En de trots die je als sector kan uitstralen is geweldig. Dat zie je in de supermarkt niet.”

Rob Baan deed altijd al met een eigen boot mee en stopt daar ook als voorztter van het Varend Corso niet mee, dit jaar goed herkenbaar aan zijn hoge hoed. - Foto: Harry Stijger
Rob Baan deed altijd al met een eigen boot mee en stopt daar ook als voorztter van het Varend Corso niet mee, dit jaar goed herkenbaar aan zijn hoge hoed. - Foto: Harry Stijger

Vroeger al tuindersschuiten de stad in

Het Varend Corso Westland trekt dit jaar voor het eerst al in juni door wateren van Westland en omstreken. Ook de opzet is nieuw: in plaats van drie worden er nu vier verschillende routes gevaren en wordt ook Den Haag voor het eerst binnen gevaren. Baan: “Vroeger gingen de tuinderschuiten met groente vanuit het Westland al naar de stad. Voor Den Haag is het denk ik nog wel even wennen, maar we zijn niet boos en komen niet met tractoren maar met een groep blije tuinders.”

De voorzitter brengt nog even in herinnering dat Richard de Mos, toen hij nog wethouder was, het initiatief heeft genomen om het corso naar Den Haag te halen. “Hij vond dat we als stad en platteland dichter bij elkaar moesten komen. Ook de huidige burgemeester Bouke Arends van Westland heeft gezegd dat we moeten samenwerken op het gebied van infrastructuur, zoals openbaar vervoer en de aanleg van een lightrail.”

Gezondheid en geluk

Baan had liever nog iets meer boten dan 40 deelnemers gezien. “Hat gaat slecht in de tuinbouw en veel bedrijven hebben een optater gekregen van de hoge energieprijzen en kunnen daardoor niet veel geld aan en boot uitgeven.”

Voor de voorzitter is gezondheid en geluk de boodschap van het Varend Corso. “We maken de mooiste producten in het Westland en ze weten dat niet in de stad. Daar is het Varend Corso voor. Daarnaast zou ik graag zien dat de Haagse schoolkinderen in het Westland les krijgen over gezond eten en groenteteelt voor schooltuintjes.”

Hans 'Elvis' van der Valk op de boot van Van der Valk Systemen. - Foto: Harry Stijger
Hans 'Elvis' van der Valk op de boot van Van der Valk Systemen. - Foto: Harry Stijger

Eerste prijswinnaars bekend

Door de nieuwe opzet van het corso werden voor het eerst al op donderdagavond de eerste prijzen uitgereikt. Bij de commerciële deelnemers won Gezamenlijke Aardwarmte Projecten Westland met hun boot getiteld Aardwarmte. De boot Zomer Carnaval van Certhon en Van der Valk Systemen met Hans van der Valk als Elvis Presley op de motor, volgden op de tweede en de derde plaats.
Bij de niet-commerciële deelnemers ging de kern Honselersdijk er met de winst vandoor met hun boot ‘Encanto’. Nummer twee werd de ‘Magic’-corsoboot van De Lier en Kwintsheul met ‘Muziek verbindt ons’ mocht de prijs voor de derde plaats in ontvangst nemen.

Rob Baan: ‘Den Haag in niet met tractoren maar met een groep blije tuinders’

Vandaag naar Delft, zondag naar Den Haag

Vandaag gaat de bonte stoet naar Delft. Zaterdag is het als vanouds de Westlanddag. Zondag trekt het corso voor het eerst door Den Haag. Tijdens eerdere edities trok het Varend Corso Westland tot wel een half miljoen toeschouwers naar de waterkant.

Beheer
WP Admin