Doorgaan naar artikel

Vanaf september agrarische tv-zender voor breed publiek

Vanaf september komt er met de komst van ‘Farm & Food TV Channel’een tv-zender bij, gericht op een breed publiek. Centraal hierin staat de agrarische sector s. Op 1 september begint de zender via internet, en in de loop van de maand ook op televisie. Producent is ASTC Media, die ook al werkt aan 24 uurs uitzending.

”We belichten alle kanten van de agrarische sector en dienen daarmee een beetje als tegengeluid voor de Partij voor de Dieren en de milieubeweging, aldus producent Aleid Smid van ASTC Media, die de zender opzette met trendwatcher Adjiedj Bakas. “Wij laten boeren vertellen hoe de dieren leven. En dat vlees duurder wordt als kippen meer ruimte krijgen. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Het is dus geen promotiekanaal voor boeren maar nadrukkelijk een zender voor een algemeen publiek”, aldus Smid.

Breed

Dat doet Farm & Food TV Channel met nieuws- en actualiteitenprogramma’s, debatten, portretten van boeren en tuinders, reportages en documentaires over voedselproductie. Smid noemt een rubriek ‘a la RTL Z’ met actueel agrarisch nieuws. ,,En ons programma Boer zoekt Personeel biedt informatie over banen en opleidingen in de agrarische sector.”

Een van de onderdelen wordt het debatprogramma Boerenpraat. Presentatrice wordt Marit van Bohemen. “We mogen best wat trotser zijn op onze boeren. Zij zijn enorm belangrijk voor de Nederlandse economie, maar staan vaak negatief in het daglicht. Het gaat over plofkippen of koeien die niet meer in de wei komen. Maar de mensen erachter komen nauwelijks aan het woord.”

Verwachtingen

Food & Farm TV Channel wordt door de levensmiddelenindustrie en de land- en tuinbouwsector zelf gefinancierd, zegt Smid. Ze verwacht dat het televisiekanaal al over anderhalf jaar geld oplevert. ,,Er zijn veel adverteerders binnen de agrarische sector. Alleen zijn die op het internet en de televisie niet erg actief. Verder verdienen we aan online-kijkers. Een varkenshouder die geen tijd heeft om de hele dag voor de televisie te zitten kan een pakket samenstellen en zo in korte tijd worden bijgepraat over wat er binnen zijn sector speelt.”

Volgens smid wordt het kanaal de eerste boerenzender in Europa ,,De belangstelling vanuit het buitenland is groot. Terwijl we nog niet eens begonnen zijn.”

 

Op you-tube staat een trailer waarin de opzet voor het Farm & Food TV Channel wordt toegelicht. In het filmpje komt onder andere tomatenteler Frank van Kleef (Royal Pride) voorbij

 

 

 

Bron: Algemeen Dagblad, bewerkt door Joost stallen

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin