Doorgaan naar artikel

Tuinders te hoop tegen tekort CO2

Glastuinders vragen dringend aandacht voor CO2-tekorten door gebrekkige levering vanuit de industrie.

Door onderhoud aan onder meer de installaties van Shell in Pernis lopen ook deze zomer weer de leveringen van CO2 aan de glastuinbouw scheef. In de kassen van de telers van Prominent (418 hectare) kon het afgelopen halfjaar meer dan 5.000 ton minder externe CO2 worden gedoseerd dan voor de teelt wenselijk.

Niet ongunstig in het nieuws

Aan de donderdag door tomatentelersvereniging Prominent aan minister Schouten verzonden brandbrief hierover, werd vanmorgen extra schwung gegeven door een item op het NOS Radio 1Journaal. Het ADpikte de brief vervolgens ook op en het gevolg is dat de glastuinbouw op niet ongunstige manier in het nieuws komt. Immers: de tuinders laten met klem weten graag en met extra stappen voorop te lopen naar een fossielvrije glastuinbouw. Maar dan moet er wel met dezelfde spoed voor een goed geregelde toevoer van externe CO2 naar de kassen worden gezorgd.

‘Niet de hoofdprijs betalen’

Het lijkt zo eenvoudig om aan CO2 te komen, omdat er zoveel van is en het een zo problematisch afvalproduct is. Maar het is niet zomaar rendabel voor de industrieën om de CO2 af te vangen, te reinigen, en te transporteren naar glastuinbouwbedrijven, legt Prominent op zijn ook voor consumenten bedoelde website uit. “Wij kunnen ook niet de hoofdprijs betalen voor CO2 en speciaal voor de tuinbouw gaan ze het onderhoud aan de fabriek ook niet uitstellen”, voegt energiemanager Jacco Besuijen van Prominent daar aan toe.

Subsidie van Wiebes

De timing van de brandbrief is opmerkelijk. Want pas onlangs heeft het kabinet minister Wiebes van Economische zaken en Klimaat een subsidie gegeven aan afvalenergiebedrijven AEB Amsterdam, HVC, AVR Rotterdam en CO2 -leverancier OCAP om uitbouw van de CO2 levering aan de glastuinbouw te onderzoeken.

Nu al nijpend

Die subsidie komt bij het minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vandaan. Prominent stuurde zijn brief aan landbouwminister Schouten. Als om te zeggen dat het wel fijn is dat naar de toekomst wordt gekeken, maar dat het probleem echt nu al nijpend is, terwijl nog slechts zo’n 10% van de glastuinders afhankelijk is van externe CO2.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin