Doorgaan naar artikel

Tuinders Prinsenland willen kas verder uitbreiden

Foto: Peter Visser

Foto: Peter Visser

Een aantal tuinders dat gevestigd is in het nieuwe Brabantse glastuinbouwgebied Nieuw Prinsenland wil verdere uitbreiding van het bedrijf.

Zij hebben via de Tuinbouw Ontwikkelingsmaatschappij (TOM) de provincie gevraagd om te kijken naar financieringsmogelijkheden om verdere uitbreiding van hun bedrijf op Nieuw Prinsenland mogelijk te maken. “Momenteel worden verschillende opties onderzocht”, schrijft de provincie Noord-Brabant in het rapport ‘2e Meerjarenperspectief’. Op Nieuw Prinsenland zijn nu geen percelen meer te koop.

Provincie wil Deurne ontwikkelen

In dat rapport stelt de provincie ook Deurne nog te willen ontwikkelen. Dat financiële belang is groot voor Noord-Brabant, dat maximaal € 17 miljoen verliest op grondwaarde als glastuinbouwontwikkeling daar niet doorgaat. De provincie hanteert als voorwaarde dat milieuvriendelijk wordt geproduceerd in Deurne. Aardwarmte lijkt daarvoor de beste voorwaarde.

Prioriteit Prinsenland

Noord-Brabant koos voor prioriteit bij de ontwikkeling van Nieuw Prinsenland. Tot op heden is er 96,6 hectare verkocht en geleverd. Daarnaast is er nog 22,2 hectare verkocht die in 2019 wordt geleverd en is 15,3 hectare in optie verkocht. Nieuw Prinsenland wordt daarmeer in 2020 opgeleverd, 5 jaar eerder dan verwacht. Dat betekent dat Noord-Brabant minder krediet hoeft te verstrekken en daar financieel voordeel uit haalt.

Noord-Brabant koos in 2015 ervoor de TOM te herfinancieren met € 58 miljoen en zo de ontwikkeling vlot te trekken en Rabobank uit te kopen. Nu zoeken tuinders op deze locatie dus naar uitbreidingsmogelijkheden van hun bedrijf.

Beheer
WP Admin