Doorgaan naar artikel

Topaanvoer van spotgoedkope bloemkool

Foto G&F premium

Foto G&F

Tien dagen tropisch septemberweer hebben de teelt van en marktcondities voor bloemkool flink overhoop gehaald. Vanaf begin vorige week (12/9) is het aanbod enorm, met een prijsvorming die in hoog tempo onderuit is gegaan. Vrije bloemkool doet nu zo’n 20 tot 25 cent per stuk (maat 6).

De omslag volgt na een periode met weinig bloemkool en (zeer) hoge prijzen. Dat beperkte aanbod werd veroorzaakt door een vertraging van de bloei-inductie van eerdere plantingen. De (verlate) productie van deze teelten valt vanaf vorige week samen met latere teelten waarvan de afrijping onder invloed van het warme weer juist werd versneld. Die beide effecten kwamen vorige week bij elkaar, resulterend in een topaanvoer. Het maakte dat telers afgelopen weekend bijvoorbeeld vol gas moesten doorgaan met snijden.

De huidige lage prijsvorming raakt met name het aanbod op de vrije markt, het prijsniveau in vaste contracten ligt nu in het algemeen hoger, weet een insider. Ook dat was tot veertien dagen geleden precies andersom: bloemkool op de vrije markt was toen juist aanzienlijk duurder dan contractkool. Bijzonder is dat deze bijzondere condities zich zowel voordoen in Noord-Holland als in Brabant/Limburg. Vaak lopen de klimatologische omstandigheden in Noord- en Zuid-Nederland behoorlijk uiteen, deze keer dus niet.

Omstandigheden ijlen door

Verwacht wordt dat de huidige aanbodhausse nog wel 10 tot 14 dagen zal aanhouden, gezien het aanhoudend relatief warme weer. Daarmee zijn de effecten nog niet voorbij, want plantingen die vorige week juist in de inductiefase verkeerden, stelden die fysiologische ontwikkeling nu uit. Dat zou kunnen zorgen voor een dip in aanbod rond de laatste week van oktober en de eerste week van november.

Het maakt dat verschillende telers een deel van de huidige producties hebben gefreesd, of gaan frezen. Een teler: “Ik kan alles snijden, maar ik kan ook rekenen. Een deel frezen vind ik verstandiger.”

‘Goedkoopje’

De gewijzigde aanbodomstandigheden lijken bij AH (nog) niet te zijn doorgedrongen met een stuksprijs van 1,86 euro, met de optimistische aanduiding ‘goedkoopje’. Plus vraagt één euro voor een bloemkool, Jumbo 99 cent (sinds vandaag, want gisteren ook nog 1,86 euro).

Verwachting: aanhoudend royaal aanbod

De prijsontwikkeling voor bloemkool is hier te zien.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin