Start onderzoek naar nieuwe gewassen in de kas

20-04-2017 | Laatste update op 03-08 | |
Foto: WUR
Foto: WUR

Een consortium van Wageningen University & Research, bedrijven en hogescholen gaat vijf gewassen, die nu nog niet in Nederland geproduceerd worden, in Nederlandse kassen telen en onderzoeken. Het gaat om vanille, zwarte peper, wasabi, salep en saffraan.

Doel van het onderzoek is om te kijken of de gewassen vanille, salep, wasabi, zwarte peper en saffraan de Nederlandse glastuinbouw aan nieuwe verdienmodellen kunnen helpen, en te bekijken of afnemers aan duurzaam geteelde, veilige producten kunnen komen.

De Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen heeft de Publiek Private Samenwerking (PPS) “Nieuwe veilige gewassen in de kas” goedgekeurd. De komende drie jaar komt er een budget van ongeveer € 350.000,- per jaar beschikbaar om te kijken of de vijf nieuwe gewassen perspectief bieden.

Foto: WUR

Foto: WUR

Teelt en marktintroductie

Bij vanille is in een eerder project gebleken dat het businessmodel positief lijkt. Deze PPS richt zich vooral op een verdere marktintroductie en het optimaliseren van de productie. Er is nog wat extra kennis nodig. Bij wasabi en zwarte peper zal eerst goed gekeken moeten worden naar het teeltproces, zodat aan de hand daarvan ook bepaald kan worden of het haalbaar is om hier een verdienmodel van te maken. Bij salep speelt vooral of er onderscheidende salep kan worden gemaakt ten opzicht van illegale import. Saffraan is de duurste specerij ter wereld. Door middel van een literatuurstudie, in combinatie met rekenen aan een ‘hightech’ business, zal gekeken worden of het mogelijk is om ook dit gewas in de Nederland te gaan telen.

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over


Beheer