Doorgaan naar artikel

Spruitkool tot 65 cent per kilo

A-spruiten brengen voor de vaste handel 50 tot 55 cent per kilo op, de A’s 45 tot 50 cent. Op de vrije markt wordt nu wat meer gegeven: rond 60 tot 65 cent, door partijen die meer verkopen dan ze feitelijk in huis hebben.

De vraag naar spruitkool is goed, wellicht omdat vanwege de energiesituatie veel kassen leeg liggen. Daar staat wat minder aanbod tegenover, omdat een goede bak spruitkool hand in hand gaat met behoorlijk wat uitval, door zaken als een geel blaadje of door grauw.

Records aan diggelen

Tot half december werd er goed en veel geplukt. De vorst haalde daar een flinke streep door. “Die vrieskou is een goede koopman geweest”, aldus een teler. Volgens hem had de schade veel groter kunnen zijn als het nog even wat kouder was geweest. Vervolgens ging het warmterecord in de maand januari aan diggelen, direct gevolgd door het neerslagrecord. Dat stimuleerde de groei, maar wel met een tekort aan voeding in de bodem. Dat geeft dan al gauw wat kwaliteitsproblemen, en dus meer werk. Het huidige droge, koele weer is een stuk gunstiger voor de houdbaarheid en de uiterlijke kwaliteit, mits droog geplukt en gesorteerd kan worden.

Geen superseizoen

Tot nu toe terugkijkend is het huidige seizoen niet vooraf gedachte superseizoen geworden. De goede prijzen in het begin bleven niet erg lang overeind, al ging dat tot de vorst hand in hand met mooie productie. Ook nu wordt er nog behoorlijk geplukt, maar komt een aanzienlijk deel van deze productie voor de koeien terecht. De huidige markt is gunstig en er is een goede kans dat dit nog even zo blijft.

In de winkel

Spruiten kosten (per kilo) bij AH, € 1,89, bij Jumbo, € 1,90 en bij Plus € 1,38. Dirk vraagt € 1,98. Kleine spruiten: AH en jumbo € 2,98 per kilo, Plus € 2,58 en Dirk € 5,69.

Verwachting: hogere prijzen

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin