Doorgaan naar artikel

Spruitkool standvastig in prijs

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Tot op heden verloopt het seizoen voor spruitkool standvastig. De prijzen schommelen weliswaar, maar zonder echte pieken of dalen. Het prijsniveau zit tussen 60 en 80 cent per kilo.

Vanaf de tweede week van oktober verkeert de prijs voor B-spruiten op een vrij constant niveau tussen 60 en 80 cent per kilo. Bij ZON fruit & vegetables was er maandag 30 oktober even een dip van 23 cent, maar dat was van korte duur, want twee dagen later werd weer 81 cent geklokt. Sindsdien is sprake van prijsschommelingen tussen 60 en 90 cent.

Voor de A-spruiten geldt een vergelijkbare prijsvorming, alleen is de variatie met prijzen tussen 55 en 90 cent iets groter. De incidentele dip was met 47 cent dan weer iets minder.

Rigoureuze maatregel

Puur naar de prijsvorming gekeken, verloopt het seizoen tot nu toe naar tevredenheid. De prijs is echter niet het enige aspect, productie en kwaliteit horen daar ook bij. De productie vormt door de groeizame omstandigheden over het algemeen geen probleem. De kwaliteit daarentegen blijft een bron van zorg. Er zijn percelen gefreesd vanwege de te hoge aantasting door trips. Een door frustratie gedreven rigoureuze maatregel, maar wel goed om de markt niet te verstoren met flink wat spruiten van dubieuze kwaliteit.

Spruiten in de supermarkt

Bij Albert Heijn kosten ongeschoonde spruiten 99 cent in een verpakking van 500 gram. Jumbo zit daar net een cent onder. Bij de Plus betaalt de consument € 1,39 voor 500 gram ongeschoonde spruiten. Aldi vraagt ook 99 cent, maar dan voor 350 gram spruiten van het geschoonde soort. Bij Albert Heijn betaal je daar € 1,99 voor en bij Jumbo € 1,95.

Verwachting: aanhoudend stabiele markt.

Volg de dagelijkse prijsvorming in de prijzenmodule.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin