Doorgaan naar artikel

‘Sneller plukken om fruitvlieg voor te blijven’

Foto: Groenten&Fruit premium

Foto: Groenten&Fruit

Windstil, geen regen en warm voor de tijd van het jaar. De ideale condities om de foliekappen op te rollen boven het fruit.

Met hoogwerkers en voldoende mensen worden bij Elze-Lia Visser in Ingen de foliedoeken opgerold en boven de rijen vast gemaakt. Eromheen wordt zwart folie gerold om instraling van UV-licht tegen te gaan. Het systeem is een combinatie van Frister en fruit security, waarbij het folie in de boomgaard blijft.

Laatste frambozen plukken

De oogst is bijna binnen. De laatste frambozen worden geplukt. Afhankelijk van de temperatuur worden de vruchten 2 of 3 keer per week geplukt. “Hier moet je wel bovenop zitten”, vertelt Visser. Eind augustus en vorige week ontstond er in een keer een suzuki-fruitvlieg uitbraak. “Dan ga je er weer strak bovenop zitten”, legt ze uit. “Je moet dan sneller en scherper plukken om de vlieg voor te blijven.”

Voorbereiding nieuw seizoen

Met het mooie weer kan er ook veel werk verzet worden in de boomgaard, als voorbereiding op het volgend seizoen. Bramenstruiken worden verwijderd ten behoeve van een nieuwe frambozen aanplant. Ook wordt er een perceel frambozen ververst met nieuwe planten.

“Al het werk kan goed gedaan worden zonder dat we de bodem kapot rijden”, legt Visser uit.

Rust in gewas om te snoeien

Dat de herfst toch begonnen is, blijkt uit het feit dat de bramenplanten nu rustig genoeg zijn om te snoeien. “Een paar weken geleden kon dit nog niet zonder dat de plant opnieuw zou uitlopen”, licht Visser toe. De planten worden gesnoeid en direct waar nodig aangebonden.

Auteur: Eveline Westeneng

Delen

Image
Elze-Lia Visser

fruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin