Doorgaan naar artikel

Sluitkoolprijzen in januari zelfs gestegen

Traditioneel zijn januari en februari de wat slappere maanden als het om de handel in sluitkool gaat. Dit jaar is daar tot nu toe geen sprake van met prijzen tussen € 0,31 en € 0,50 cent per kilo voor de witte kool en € 0,40 tot € 0,60 cent voor de rode.

Waren er half november nog zorgen over hoeveel kool uiteindelijk de koelcellen zou bereiken, half januari blijkt dat niet veel onder te doen voor de hoeveelheid in voorgaande jaren. “Iets minder dan gebruikelijk is het wel, maar iets minder hoeft ook niet verkeerd te zijn”, geeft Martin Bolhuis van Tuindersbelang aan.

Goede exportvraag

Met prijzen tussen € 0,31 en € 0,50 per kilo voor de witte 60’ers en € 0,40 tot € 0,60 voor de rode is zijn uitspraak ook meteen bewezen. Bolhuis ziet een goede exportvraag vanuit Duitsland, Spanje en Italië en dat hangt samen met het lagere aanbod, vanwege – ook daar – lastige oogstomstandigheden. “En van dat soort zaken moeten wij het in Nederland toch vooral hebben. In die zin is het positief dat er her en der de nodige problemen aan de orde zijn.”

Invloed andere groente

Of de hoge prijzen voor groente als witlof en prei een rol spelen, durft Bolhuis niet te bevestigen. Wel geeft hij aan dat de handel natuurlijk gaat zoeken naar alternatieven als sommige producten aan de dure kant zijn. “Enige invloed zal het daarom denk ik toch wel hebben.”

Kort op lange bewaring

Ten aanzien van de kwaliteit van de bewaarkool heerst enige onzekerheid. Op het oog zien de huidige kolen er goed uit, maar dat de weersomstandigheden invloed hebben op de bewaarkwaliteit lijkt evident. Dat betekent zeker voor de lange bewaring dat telers er kort op moeten blijven zitten om de bewaarkwaliteit in het oog te houden en zo nodig tijdig te gaan ruimen. Welke invloed dat op de langere termijn op de prijsvorming zal hebben, is koffiedik kijken, maar voor de kortere termijn zijn de marktvooruitzichten zeker gunstig te noemen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin