Doorgaan naar artikel

Sluitkoolprijs blijft goed

Witte kool in de bewaring, samen met met pastinaak. Kosten voor bewaring zijn hoog. - Foto: Peter Roek

Witte kool in de bewaring, samen met met pastinaak. Kosten voor bewaring zijn hoog. - Foto: Peter Roek

Meerdere landen zijn aan de markt voor sluitkool. Die gespreide vraag zorgt ervoor dat de prijzen mooi op niveau blijven. Witte kool zit in de prijsrange van 35 tot 55 cent per kilo, voor rode kool ligt die tussen 40 en 45 cent.

Het is mooi dat sluitkool weer op niveau wordt betaald. Dat was al aan de orde voor de snel vullende rassen die vanaf juli af land gingen. Die goede vraag bleef daarna overeind. Die heeft er vervolgens voor gezorgd dat er al behoorlijk wat kool afgezet kon worden.

Martin Bolhuis van verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen noemt onder andere Israël als een van de betere afnemers. “Dit land bleef ook mooi lang aan de markt. Verder zien we het Verenigd Koninkrijk en landen in Zuid-Europa. De vraag is gewoon mooi gespreid.”

Oost-Europa volgt later op sluitkoolmarkt

Veel vraag vanuit Oost-Europese landen is er nog niet, volgens Bolhuis. Daar beschikken ze naar verwachting nog over eigen product. In de loop van januari kan de vraag naar sluitkool vanuit landen als Polen, Oekraïne en ook Duitsland wel gaan aantrekken. Dit als gevolg van achterblijvende producties aldaar, is de verwachting. Een relatief vroeg op gang komende vraag zou ook gunstig zijn vanwege de hogere koelkosten op veel bedrijven.

Verse witte en rode kool liggen bij de meeste retailers als bioproduct in het winkelschap. Voor beide soorten wordt in het algemeen een stuksprijs van € 1,79 aangehouden.

Verwachting: komende weken wat minder vraag, daarna weer aantrekkend. Prijs blijft op redelijk niveau.

Beheer
WP Admin