Doorgaan naar artikel

Seizoen spruitkool gemiddeld genomen goed verlopen

Foto Joost Stallen premium

Foto Joost Stallen

Spruitkooltelers die een nette kwaliteit konden oogsten, kunnen terugkijken op een heel behoorlijk tot goed seizoen. Deze resultaten leiden wellicht tot een uitbreiding van het areaal van enkele honderden hectares.

Hier en daar wordt nog geplukt, maar het zijn echt de laatste kilo’s. Naar verwachting is spruitkoolseizoen 2017/2018 binnen een week voltooid verleden tijd. De recente vorst heeft daar weinig invloed op gehad: er stonden nog maar weinig spruiten en van die oppervlakte is weinig door de vrieskou onderuitgegaan. De verliezen hadden vooral betrekking op de uiterlijke kwaliteit, want die ging door de schrale vrieskoude wel achteruit.

De koude had ook weinig invloed op de prijsvorming: in de vrije handel lag de kiloprijs gemiddeld voor de A’s en de B’s in de vorstweek rond 55 tot 65 cent per kilo, dat was in lijn met de prijzen in de weken ervoor.

Trips is spelbreker

Het koudegolfje was het slotakkoord van een heel behoorlijk seizoen voor telers die het lukte trips uit hun gewas te houden. Voor telers in risicogebieden – veelal met uien in de omgeving – is dat veel minder het geval, wetend dat trips voor 80% tot 90% is voor de schade in spruitkool. Het is al vaker gememoreerd, maar het is duidelijk dat de sector zeer gediend zal zijn met de toelating van het nu nog experimentele insecticide, waarop de sector al lang wacht.

Uitbreiding areaal spruitkool

Diverse telers opperden in de loop van het teeltseizoen dat vanwege trips het voortbestaan van de spruitenteelt in gevaar kan komen. Als dat al het geval is, dan in ieder geval niet in 2018. Want het is goed mogelijk dat het areaal in vergelijking met 2017 wat zal uitbreiden, mogelijk met zo’n 200 hectare.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin