Doorgaan naar artikel

Scholen willen direct fruit en groente van telers

Image

De gemeente Tholen bemiddelt tussen scholen en fruittelers in haar gemeente nu de scholen geen fruit geleverd krijgen door problemen met de Europese schoolfruitregeling.

De gemeente noemt het een verkeerd signaal dat telers getroffen worden door opnieuw een boycot. Tholen onderzoekt met ZLTO of de telers in de gemeente fruit mogen leveren aan de scholen en daarvoor een vergoeding krijgen uit het Europese noodfonds na de Russische boycot.

Eerder liet het ministerie weten dat de mogelijkheid wel bestaat om aan scholen te leveren – net als voedselbanken – en daarvoor een hogere interventievergoeding te ontvangen. In België bestaat die mogelijkheid, maar in Nederland was daar recent nog niet naar gevraagd.

Nu lijkt de situatie veranderd. Zo’n 350.000 leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs krijgen vanaf vanaf deze week geen schoolfruit meer. De zes leveranciers van het fruit hebben scholen vorige week laten weten dat er geen fruit komt omdat de Europese subsidieregeling niet genoeg garanties geeft.

Snackpaprika

Leverancier Schoolfruit.nu laat weten dat de leveranciers beseffen dat de maatregel slecht nieuws is voor scholen, maar zeker ook voor telers. “Het zijn toch 1,1 miljoen stuks fruit per week. Wij beseffen ook dat de telers het zwaar hebben. We hebben zelfs gepleit om eerder met de schoolfruitregeling te beginnen om nog meer van het Nederlandse seizoen te profiteren. Iedereen moet ook beseffen dat een goede uitvoering van de regeling op langere termijn belangrijker is voor de telers. Je ziet veel kinderen voor het eerst een snackpaprika eten of komkommer. Die bepalen in de winkel het aankoopgedrag van de ouders.”

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin