Doorgaan naar artikel

Schatten zoeken op akkers, wat zijn de regels?

Schatzoekers struinen met metaaldetectoren akkers af op zoek naar waardevolle spullen. - Foto: Canva premium

Schatzoekers struinen met metaaldetectoren akkers af op zoek naar waardevolle spullen. - Foto: Canva

Nederland telt tienduizenden metaaldetector-amateurs. Een deel van hen struint ook boerenland af op zoek naar schatten. Wat zijn de regels en aandachtspunten voor telers?

In Hoogwoud (Noord-Holland) is een bijzondere Middeleeuwse goud- en zilverschat gevonden op akkerbouwland. De vondst van gouden sieraden en zilveren munten werd wereldnieuws. De vindplaats is geheim, evenmin is bekend wie de eigenaar is van de grond. Maar van wie is zo’n gevonden schat en mag een schatgraver zomaar het land van een teler betreden?

Toestemming vragen

Zoeken mag, maar alleen na toestemming van de landeigenaar. Dat kan mondeling. Het is telers aan te raden de persoonsgegevens van de schatgraver te vragen.

Bovenste 30 centimeter vrij

Amateurs mogen zoeken in de bovenste 30 centimeter van de grond. Eventuele vondsten zijn eigendom van de vinder, niet van de grondeigenaar. Wel kan de grondeigenaar aanspraak maken op de helft van de opbrengst, in het geval de vondst verkocht wordt.

Vondsten melden

De archeologische dienst wil graag op de hoogte zijn van vondsten. Niet om die in het bezit te krijgen, maar om de informatie over het object en de vindplaats. Die gaat verloren als gevonden spullen zonder melding verhandeld worden.

Lees meer over bijzondere vondsten en tips en aandachtspunten voor telers op Boerderij.nl

Bekijk meer

Delen

Image
Johan Oppewal

chef redactie ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin