Doorgaan naar artikel

Ruimte voor groei cannabismarkt én teeltkennis

Telers staan voor grote kansen en uitdagingen als ze zich op de kasteelt van medische cannabis richten.

In een webinar van techniekbeurs Greentech schetste cannabisconsultant Hanway Associates de groeikansen op de Britse markt. Daar kan de consumptie een factor 100 groeien in 2023. Dat betekent een behoefte van 38,5 ton aan alleen cannabisbloemen (wiet), verklaarde George McBride, directeur van Hanway Associates. Parallel aan die groei verwacht McBride de komende jaren een prijsdaling naar € 6 tot € 9,50 per gram. Nu is dat € 11,70 tot € 13 per gram, afhankelijk van de variëteit.

De Britse markt kan alleen snel groeien als de Britse overheid daadwerkelijk regels rond medicinale cannabis versoepelt, en dat is nog altijd onzeker, stelt McBride. Op de Britse eilanden liggen kansen voor teelt vanwege de eigen regels die er mogelijk zijn, zoals op het autonome eiland Jersey.

Medicinale cannabis

De markt voor medicinale cannabis is verdeeld in bloemknoppen voor wiet, maar ook teelt voor CBD-olie en teelt voor bestanddelen in medicijnen. Die laatste twee markten zijn nog groter dan die voor bloemen.

Duitse cannabisproductie groeit

In verhouding met Duitsland is de Britse markt nog klein, maar ook in Duitsland is de lokale cannabisproductie te klein voor de vraag. Duitsland importeert uit onder meer Nederland. In Nederland is Bedrocan de door de overheid aangewezen indoorproducent van medische cannabis.

Recent zijn drie bedrijven in Duitsland aangewezen, die 2,6 ton cannabis mogen produceren. Dat is niet genoeg voor de consumptie van 9 ton. Dat betekent dat import nodig blijft, zegt analist Alfredo Pascua. De drie bedrijven mogen tot 50% boven dat volume leveren, maar dan wel tegen een lagere prijs.

Zwitserse markt veelbelovend

Niet het Verenigd Koninkrijk is de meest veelbelovende markt voor medicinale cannabis, maar Zwitserland, stellen de analisten. Daar verwachten zij veel groei.

Op die toekomstige groei heeft Phyto Vitality AG zich al ingesteld. Onder leiding van de jonge Nederlandse teeltverantwoordelijke Rob van den Beuken, teelt het bedrijf in de buurt van Bern nu 1,5 jaar jaarrond medicinale cannabis (bloemen) in een gesloten kas van 1,5 hectare. Van den Beuken gaf het telersperspectief voor de cannabisteelt. Ondanks veel nuttige ervaring met andere groenteteelten en de kassystemen, staat Van den Beuken voor grote vragen in zijn teelt. Botrytis (toprot) houdt hem het meest bezig.

Door overheidsmaatregelen mag Phyto Vitality niet ventileren met ramen. Dat lijkt een rol te spelen in het stabiel houden van de planten in de laatste fase. Van den Beuken: “We kijken naar veel mogelijke verklaringen. Vocht is niet de enige factor. We kijken naar temperatuur, worteldruk en andere factoren. We plaatsen veel verschillende sensoren.”

Naar hybride belichting

Van den Beuken vertelde dat het belichtingssysteem wordt aangepast naar een hybride systeem om een hogere intensiteit te verkrijgen. Cannabis kan veel licht aan. Met name in de winter zijn de bloemknoppen kleiner. De teeltverantwoordelijke heeft het gevoel dat hij de komende drie jaar moet bewijzen hoe het uitpakt. Daarbij is kennisontwikkeling cruciaal, stelde hij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin