Doorgaan naar artikel

Rabo: recordwinst door kleinere stroppenpot

De winst van Rabobank is in 2021 gestegen naar een recordbedrag van € 3,7 miljard, bijna vier maal de winst in 2020. Een groot deel van de toename komt door een zogenoemde vrijval van de stroppenpot.

Food & Agri is met € 103 miljard goed voor een kwart van de totale kredietverlening en groeide met 8% in 2021. Dat meldt Rabobank in de jaarcijfers 2021. Topman Wiebe Draijer wees op de nog steeds voortdurende onzekerheden, zoals de groeiende klimaatimpact, oplopende inflatie en onzekerheden over de coronapandemie. Corona heeft in 2021 de economie minder geraakt dan gedacht en dat werkte positief uit op de klanten van de bank en daardoor ook op de bank zelf.

Food & Agri stabiele factor

Het bedrag van leningen in risiscovolle sectoren is gedaald naar minder dan € 10 miljard. Daarin zitten vrijwel geen bedrijven in de Food & Agrisector, stelde Draijer vast. Deze sector is en blijft een belangrijke pijler voor Rabobank en blijkt duidelijk minder vatbaar voor risico’s zoals Covid-19. Financieel topman Bas Brouwers benadrukte dat twee derde van de winst in 2021 te maken heeft met de voorziening voor kredietrisico’s. In 2020 zette Rabobank € 1,9 miljard opzij voor slechte kredieten, in 2021 werd de stroppenpot bijna € 500 miljoen kleiner mede vanwege het onverwacht grote herstel van de economie. Gemiddeld over beide jaren met invloed van corona komt de winst uit op € 2,4 miljard en dat is net iets meer dan het gemiddelde in de laatste tien jaar, aldus Brouwers.

Incidentele posten, zoals de aanpassing van de stroppenpot, hebben daarmee grote invloed. In 2021 heeft Rabobank verder extra gereserveerd voor de aanpak van witwassen (€ 250 miljoen) en nog eens € 300 miljoen voor compensatie van klanten die te veel rente hebben betaald op persoonlijke kredieten.

Positief was in 2020 ook de investeringstak Rabo Investments die in 2021 een winst opleverde van € 365 miljoen. Brouwers gaf geen inzage in afzonderlijke belangen, zoals het belang in Oatly dat dit jaar naar de beurs ging.

‘Helpen verduurzamen’

Wiebe Draijer ziet Rabobank als een ‘trotse partner’ van food- en agribedrijven. Tegelijkertijd benoemde hij de uitdagingen voor de sector om verder te verduurzamen. “Dat gebeurt op meerdere manieren, in de eerste plaats via meer regionale optimalisatie tussen bedrijven die doorgaan en stoppende bedrijven”, aldus Draijer. Andere concrete maatregelen zijn de rentekorting voor bedrijven die verduurzamen inclusief aandacht voor biodiversiteit. De al langer lopende pilot voor melkveehouders blijkt succesvol, inmiddels maken al 300 melkveehouders gebruik van de rentekorting.

Rentekortingen

Rabobank wil het principe met rentekortingen ook uitrollen naar andere sectoren. Onder meer via een rentekorting voor bedrijven die voedselverspilling tegengaan zoals Ekoplaza. Dergelijke initiatieven en berekeningen over de klimaatimpact van voedselproductie en de leningen van Rabobank zijn dit jaar voor het eerst samengevoegd in een impactrapport.

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin