Provincies willen tuinbouw op EU-kaart zetten

13-01-2017 | Laatste update op 04-08 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De provincies Zuid- en Noord-Holland halen dit jaar vertegenwoordigers van de Europese agrarische regio’s naar Nederland.

Met de organisatie van een grote Europese land- en tuinbouwconferentie willen beide provincies de Nederlandse glastuinbouw op de kaart zetten als belangrijk productiegebied. Noord- en Zuid-Holland zijn in 2015 lid geworden van het Europese Eriaff-netwerk van Europese landbouwregio’s. Dit jaar pakken de provincies gelijk een actieve rol in dat verband. De regio’s willen gezamenlijk optrekken in de lobby in Europa en in de ontwikkeling van innovatie in de land- en tuinbouw.

Versterking tuinbouw

De positie van de tuinbouw in de Europese beleidsontwikkeling is geen sterke, stelt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rogier van der Sande in een brief over de Europa-strategie van de provincie. Het Eriaff-netwerk en het congres moet aan die positie van de tuinbouw iets veranderen, stelt de gedeputeerde.

De provincies willen via dit kanaal van Europese regio’s lobbyen over richtlijnen over biologisch telen, CO2-emissierechten, maar ook over GMO-regelgeving, gewasbeschermingsmiddelen en energievraagstukken.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer