Provincie en gemeenten zetten Greenport Venlo aan het werk

27-12-2016 | |
De Innovatoren, hier nog in aanbouw, is nog steeds toegangspoort tot nu Greenport Venlo. - foto: Bert Jansen
De Innovatoren, hier nog in aanbouw, is nog steeds toegangspoort tot nu Greenport Venlo. - foto: Bert Jansen

Directeur Ruud van Heugten van Greenport Venlo mag in het nieuwe jaar aan de slag met €160 miljoen. Tot 2040 moet hij daar tienduizend banen mee creëren.

Een logistieke dienstverlener heeft er 30 hectare aangekocht. En er komt een golfterrein met de volle achttien holes. Maar dat is pas het begin. Ruud van Heugten mag vanaf 1 februari, als de geldschieters de handtekeningen zetten die tot 2040 een budget van €160 miljoen opleveren, officieel aan de slag met zijn opdracht: van Greenport Venlo een banenmotor maken, die tienduizend mannen en vrouwen aan het werk moet helpen.

300 hectare grond te koop

In totaal heeft de Greenport 300 hectare grond te verkopen op en rond het voormalig Floriadeterrein tegenover Veiling ZON. Met de verkoop van die grond moet een campus op het gebied van gezonde voeding. Partner daarin is behalve de provincie en de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas en Venray ook de Universiteit van Maastricht. In een interview met De Limburger spreekt Van Heugten de wens uit een onderzoekscentrum van een voedselgigant als Unilever aan te trekken.

Banen naar Polen en robots

In het interview houdt Van Heugten ook wat slagen om de arm als het gaat om het oplossen van de werkloosheid in Noord-Limburg met al die nieuwe banen. Zelfs als er inderdaad tegen 2040 voldoende bedrijvigheid zou zijn binnen gehaald om de hele 300 hectare volgebouwd te hebben, dan zou dat misschien wel met veel buitenlandse werkkrachten en met veel gerobotiseerde arbeid draaiende gehouden kunnen worden.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer