De prijsverwachting voor late winterbloemkool uit België en Nederland en de eerste potbloemkool ziet er positief uit. Een argument voor deze stelling ligt in landen als Spanje en in Frankrijk, daar is de productie hard aan het afnemen.
In eigen land gaat de –beperkte- aanvoer van winterbloemkool nog zo’n veertien dagen door, waarna het wachten is op de vroegste potbloemkool vanaf 15-20 mei.
Aanvaardbare oogstpercentages
Het areaal winterbloemkool is tot zo’n 250 hectare beperkt en is erg afhankelijk van het weer. Zo ook dit voorjaar; door het warme winterweer zijn de vroegste rassen te snel overgegaan naar de koolaanleg, in eerste instantie resulterend in een matige kwaliteit. Pas sinds anderhalve week worden aanvaardbare oogstpercentages gehaald en zijn de kwaliteit en maatsortering op een aanvaardbaar niveau. Daar hoort nu een prijs bij van zo’n €1,15 voor de zessen en zo’n 70 cent voor de achten, geven bronnen aan.
Doekje voor het bloeden
Voor volgende week wordt verwacht dat de aanvoer wel wat kleiner zal zijn. Het ligt voor de hand dat dat doorwerkt in de prijsvorming. Met de kanttekening dat als deze verwachting uitkomt, dat voor veel telers hoogstens een doekje voor het bloeden is. Vanwege het (weer)risico kan het rendement flink onderuit gaan en het is daarom dat het areaal winterbloemkool al jaren onder druk staat. Niet alleen de Nederlandse bloemkool ondervindt de gevolgen van het warme weer.
Spanje nagenoeg leeg
Ook in de belangrijkste aanvoerlanden voor bloemkool in deze periode heeft het relatief warme weer zijn sporen nagelaten, doordat de oogst ver voorligt op de planningen. Spanje, belangrijk voor veel supermarkten in Nederland, zou ongeveer drie weken voor liggen en nagenoeg ‘leeg’ zijn. Voor de Franse bloemkool zou die voorsprong nog wat groter zijn. Bij de meeste supermarkten ligt bloemkool in het winkelschap voor stuksprijzen vanaf €1,50.