Doorgaan naar artikel

Prijs bloemkool goed, oogstpercentage onder druk

In de sector wordt niet vreemd opgekeken van prijsschommelingen bij bloemkool als dit najaar. -  Foto: Andrea van Schaik premium

In de sector wordt niet vreemd opgekeken van prijsschommelingen bij bloemkool als dit najaar. - Foto: Andrea van Schaik

De vrijemarktprijs voor bloemkool is in oktober opgelopen tot € 11 en later € 9 voor een bak van zes stuks. Dat zijn goede prijzen. Gemiddeld genomen kijken telers terug op een goed jaar. In West- en Zuid-Europa komt de productie steeds meer onder druk te staan.

Met de prijszetting half oktober van rond € 1,50 per stuk voor de sortering X6 tonen telers zich tevreden. De omslag naar kouder weer en supermarktacties hebben zelfs nog even voor een verhoging gezorgd richting € 1,80. Toch zal het prijsniveau waarschijnlijk niet meer hoger uitkomen dan de € 1,50, omdat Spanje zelfvoorzienend wordt, Polen een deel van de vraag invult en de import op gang komt. “De handel wordt relaxter, maar het loopt goed weg”, oordeelt een woordvoerder van vollegrondsgroentehandelsbedrijf Freeland.

Schommelingen horen erbij

In augustus en september lag de bloemkoolprijs gedurende periodes onder, tot ver onder, het gewenste niveau. Begin september was nog sprake van mooie prijzen oplopend naar € 1,60, maar daarna zakte die naar 40 à 50 cent. Ook in de derde week van september was er een opleving naar € 1,30 tot € 1,40, gevolgd door een lichte prijsval eind september. Daarna liepen de prijzen weer op tot zelfs boven de € 2. In week 43 zat de prijs rond 90 cent.

In de bloemkoolsector wordt niet vreemd opgekeken van dergelijke prijsschommelingen. Ze horen er nu eenmaal bij. Dit jaar was er in september uitzonderlijk veel aanvoer, omdat veel percelen voor liepen op het oogstschema.

Voedselzekerheid in geding door beleid gewasbescherming

Tegenover stijgende prijzen staan dalende oogstpercentages. Koos Slagter van P.N. Slagter in Andijk (Noord-Holland) ziet het zo: “Het slagingspercentage daalt structureel door het beleid van de overheid en extremere weersinvloeden. Bij 80% heb je het nu aardig goed gedaan. Vroeger was een slagingspercentage van 90% normaal, maar dat is nu alleen nog haalbaar bij heel gunstige omstandigheden.”

Volgens Slagter is dat al begonnen met het wegvallen van de zaadcoating. “Nu ook middelen als Movento nog gaan verdwijnen, zal de oogstderving alleen maar gaan stijgen. Koolgalmug bijvoorbeeld was dit jaar al niet meer in de hand te houden.”

Daarnaast hebben telers meer werk aan onkruiden en plaagdieren. Volgens Slagter komt met dit beleid de voedselzekerheid in het geding. “Telers haken af, omdat het niet leuk meer is.” Volgens Freeland staat Nederland hierin niet alleen. “In Engeland neemt het areaal ook af, voornamelijk vanwege de arbeid. In alle landen merk je de gevolgen van klimaatverandering. Op de beurs in Madrid was de stemming bedrukt, vanwege de invoering van belasting op beregenen met oppervlaktewater.”

Vrije markt wordt aantrekkelijk

De oogstzekerheid is daarmee een steeds belangrijker issue om door te berekenen en dat betekent dat er bij de contractprijzen voor volgend jaar een schepje bovenop zal moeten. “In 2022 deden we 60% op contract en dit jaar ongeveer 50%. Nu is de stelling dat we, als we onze vraagprijs niet krijgen, het contract niet invullen”, vertelt Slagter. “Dan gaan we ermee de vrije markt op. Dat wordt alleen maar aantrekkelijker.”

Een alternatief is nog om wel de afname in aantallen af te spreken en deze vervolgens te koppelen aan de weekprijzen.

Bekijk meer bloemkoolprijzen via GFActueel.nl/markt

Bekijk meer

Delen

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin