Doorgaan naar artikel

Preiprijs laag, maar stabiel

Preitelers hebben moeizame maanden achter de rug, met verkoopprijzen die sinds Kerst nauwelijks boven de 65 cent per kilo zijn uitgekomen. België zorgt voor de nodige concurrentie.

In week 9 ligt de middenprijs op 60 cent per kilo, zo blijkt uit een rondgang. Na een lichte opleving in week 5, waar de prijs nog even opklom richting de 70 cent, is er wekenlang nauwelijks enige opvallende verandering geweest in de prijsvorming.

Een van de beïnvloedende factoren is de grote aanvoer vanuit Europa. Volgens marktkenners hebben de Europese telers massaal maatregelen genomen tegen de dreigende vorst, waardoor grotere volumes, kwalitatief goede prei op de markt zijn gekomen. Er is voldoende gerooid in januari en de vorst heeft door afdekking van percelen weinig schade aangericht. Daardoor is geen schaarste opgetreden, zoals dat twee jaar geleden het geval was. Concurrent België biedt bovendien prei aan voor een kiloprijs die 5 tot 10 cent lager ligt dan de gemiddelde uitbetaalprijs in Nederland, wat de verkoopt bemoeilijkt.

Export

De vraag is vooral gedaald vanuit Groot-Brittannië en Scandinavië, signaleren handelaren. De export naar Duitsland lijkt wel redelijk op niveau te zijn. Maar ook in Duitsland zijn de prijzen sinds week 2 dalende, zo blijkt uit de gegevens van het AMI. In week 2 werd nog 1,33 euro voor een kilo gerekend door de Duitse groothandelaren, in week 8 is de kiloprijs gezakt naar 92 cent.

De verdienste zit hem op het moment vooral in volumes, wie veel afzet kan toch nog een redelijke opbrengst realiseren. Maar het is de vraag of er veel telers zijn die in staat zijn om voldoende kwalitatief product af te zetten. Er zijn namelijk problemen met de sortering. Grove prei is schaars. Veel telers hebben winterrassen geplant, waarbij de kilo-opbrengst lager uitvalt.

Supermarktprijzen

Ook de supermarktprijs laat in zowel Nederland als Duitsland een neergaande trend zien. De gemiddelde prijs voor een kilo prei in Nederland kwam in week 8 uit op 1,79 euro. In Duitsland is die prijs vergelijkbaar met 1,75 euro. In week 3 bereikte de preiprijs het hoogtepunt van de eerste twee maanden, met een kiloprijs van 2,47 euro in de Duitse supermarkten en 2,13 als gemiddelde consumentenprijs in Nederland.

De verwachting is dat de preiprijs de komende weken iets zal stijgen, omdat veel telers hun aandacht richten op de aanplant van nieuwe vollegrondsgewassen als ijsbergsla en bloemkool.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin