Doorgaan naar artikel

Prei: hard werken, veel afval, weinig geld

Foto: Joost Stallen premium

Foto: Joost Stallen

Na het dieptepunt in de preiprijs op de verschillende veilingen, is de trend gemiddeld positief. Prijsdalingen in deze periode waren steeds tijdelijk. Voor de telers is deze ontwikkeling schone schijn. Dat komt door het vele werk dat zij verrichten voor het veilingklaar maken én het grotere aandeel afval en klasse II.

De spijker op zijn kop, vindt een Brabantse preiteler. “Een paar weken geleden was de kiloprijs 30 cent, iedereen noemde dat bar slecht. Met die prei maakten 80 kilo per uur schoon. Nu is de prijs dubbel zo hoog, maar de schoningsprestatie gehalveerd met meer afval en meer nog steeds slecht betaalde klasse II. Dan zou 60 cent per kilo wel goed zijn? Nee dus, want per saldo is het nog steeds even slecht”, aldus de teler.

Het grote probleem is echter dat er meer prei wordt geproduceerd dan de markt kan opnemen. Dat is niet nieuw, werd in een recente analyse op gfactueel.nl over de areaalontwikkeling in Europa nog eens duidelijk. “Op die manier houdt uiteindelijk niemand het nog vol”, aldus de preiteler. “Mijn bank heeft die mening ook, en ik ben het er mee eens. Sanering is onvermijdelijk.”

Hergroei blijft uit

Nadelig is bovendien dat na de vorst van enige hergroei nog geen sprake is. Dat zou de kwaliteit weer kunnen optrekken, vooral voor de koelcel bestemde prei zou hiervan kunnen profiteren. Maar zo lang hergroei uitblijft, blijft het aanmodderen of wachten met oogsten in afwachting van betere tijden (en prijzen). Telers die deze laatste strategie volgen, nemen een flinke gok. Want hergroei betekent dat het volume toeneemt en schoningsprestaties oplopen. Dat zorgt voor een toenemende druk op de prijs. Dit geeft technisch gezien betere cijfers, maar maakt dat het financieel gezien sappelen blijft. Ook dat is schone schijn.

De supermarktklant weet van niets. Bij Jumbo en Albert Heijn kost prei 55 cent per stuk. Plus vraagt € 1,92 per kilo.

Prognose: behoorlijke kiloprijzen, slechte omzetten.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin