Doorgaan naar artikel

Partnerschap essentieel voor duurzame landbouw

Al ga ik al even mee, dit is voor mij ook een zeldzaamheid: zo’n koude start en nat. Er is veel werk op het land, maar opschieten doet het niet: de bijen willen de kast niet verlaten en planten gaat ook niet vanzelf met dit weer.

Maar er zijn ook positieve zaken te vertellen: vrijdag 20 april hebben we een start gemaakt met Forward Farming Fruit: Bayer, The Greenery, de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) en Zachtfruit Schalkwijk, die samen de doelstelling hebben een stap vooruit te zetten met duurzame fruitteelt. We worden geen proeftuin, maar zullen wel veel zaken testen op bedrijfsniveau.

Een aantal dingen is al geregeld met het opzetten van de percelen, zoals een gevarieerde windhaag rond het perceel en het aanleggen van bloemrijke akkerranden voor de nuttige insecten en een natuurlijke overgang tussen gewas en omgeving. Ook is er een Phytobac geplaatst om effluent biologisch af te breken. En er is een bijenverblijf gebouwd. Samen met The Greenery zijn we druk bezig met nieuwe rassen.

Klanten ontvangen

Het wordt een mooie plek om klanten te ontvangen, voor onszelf, maar ook voor Bayer, waar we veel zaken mee doen, zoals biologische gewasbescherming toepassen, beslissingsondersteunende systemen voor het optimaliseren van de gewasbescherming in plaats van hoeveelheid, en precisietechnologie voor het optimaliseren van de gewasbescherming. CAF kan hier terecht voor het opzetten van de proeven en het adviseren van ons en onze collega’s.

Naast deze drie hoofdpartners word er samengewerkt met diverse bedrijven en instituten. Partnerschappen zijn essentieel om de vooruitgang in duurzame landbouw te stimuleren.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin