Doorgaan naar artikel

Plastic jasje aan of uit?

“Neem je nog even vers fruit mee van de supermarkt?” appt mijn vrouw. De route tussen de campus en mijn huis brengt me altijd langs de supermarkt, dus ik kan makkelijk even langs wippen. Tussen de schappen met groente en fruit herken ik een collega. “Moet je eens zien,” zegt ze. “Zonder plastic jasje!”

De begeleidende tekst licht toe dat de supermarkt 142 ton aan CO2 bespaart. “Wat denk je, duurzaam of niet?” vraagt ze me. “Ah, die lastige vraag” antwoord ik. “Je wil het gebruik van plastic reduceren. Maar aan de andere kant verlengen plastic verpakkingen de houdbaarheid van bijvoorbeeld komkommer met 10 tot 14 dagen, en dat voorkomt voedselverspilling. Dat maakt dit een complex probleem. Hoe moet je zo’n lastige vraag beantwoorden?”

Methode om verpakking op duurzaamheid te beoordelen

“Gelukkig werken we allebei bij Wageningen Universiteit & Research, dus moeilijke vragen genoeg”, zegt ze. En ik zie aan haar blik dat ze meer te vertellen heeft. “Juist voor dit vraagstuk heb ik een methode ontwikkeld om voedselverpakkingen op verschillende aspecten van duurzaamheid te beoordelen. Naast de CO2-footprint van de verpakking zelf kan ik ook de impact van voedselproductie en -verspilling meewegen. Vaak is deze wel 10 tot 15 keer groter dan die van de verpakking zelf. We beoordelen ook of een verpakking makkelijk te recyclen is en het effect op de vorming van zwerfafval. De methode hebben we MuDiSa genoemd, van: Multi-dimensional sustainability assessment. Qua marketing heeft een supermarkt dat beter op orde”, grinnikt ze.

“Heeft deze supermarkt je methode dan gebruikt om alles zonder jasje in de schappen te leggen?” vraag ik haar. “Nee, niet dat ik weet”, zegt ze. “Het helpt bedrijven om weloverwogen duurzame keuzes te maken voor hun verpakkingsmateriaal door de impact op duurzaamheid in beeld te krijgen. Veel keuzes worden nu gemaakt op een ‘onderbuik gevoel’ of enkel langs de meetlat van de footprint van het materiaal.”

‘Buienradar’ voor wel of geen jas, ‘MuDiSa-app’ voor het uitdoen van plastic jas

Bewonderend antwoord ik: “Je maakt de complexiteit meteen inzichtelijk!” “Dus waar de een ‘buienradar’ gebruikt voor wel of geen jas, zou de supermarkt de ‘MuDiSa-app’ moeten gebruiken voor het uitdoen van plastic jasjes”, lach ik. “Die app moet dan nog wel ontwikkeld worden, een leuk idee voor de toekomst!”

Klein detail met grote gevolgen

Nadat ik mijn fruit (zonder verpakking) heb afgerekend denk ik toch nog even aan dat kleine detail dat een simpele verpakking toch nog zulke grote gevolgen kan hebben, zonder dat men zich dat realiseert. Fijn om te weten dat we dit vanuit Wageningen University & Research beter in beeld kunnen brengen.

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin